Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ROZHOVOR: Lesník prezradil podrobnosti o útoku medveďa. Zachránil ho inštinkt
Zdielať na

ROZHOVOR: Lesník prezradil podrobnosti o útoku medveďa. Zachránil ho inštinkt

LIPTOV / Lesník, ktorého vo štvrtok 4. apríla v lese medzi Matiašovcami a Hutami napadol medveď, nám vyrozprával podrobnosti tohto hrozivého stretnutia. Asi stokilový medveď po ňom doslova poskákal, pričom mu zlomil rebrá a poranil chrbticu. Nebyť varovných výstrelov, pravdepodobne by v útoku pokračoval.

Pán Martin je lesníkom viac ako 15 rokov. S medveďmi sa stretol už neraz, no to, čo zažil vo štvrtok, ho poriadne prekvapilo. "Na inkriminovanom mieste som šiel na kontrolu porastov. Zapískal som a zatlieskal som niekoľkokrát, pretože som vedel, že v tej lokalite sa medvede prirodzene vyskytujú, nezaznamenal som žiadny pohyb," opísal skúsenosť napadnutý lesník Martin Jambrich.

​Úzkym chodníkom prešiel asi 15 metrov, keď sa na neho z bezprostrednej blízkosti vyrútil asi 100-kilový medveď. Prekvapeného muža zvalil na zem. "Prevalcoval ma, poskákal po mne, podupal po mne. Zutekal dole, kde ho prechádzajúce autá znova vytlačili na mňa, kde pokračoval útok," doplnil.

Na sebaobranu vytiahol zbraň

Pán Martin napriek šoku nestratil duchaprítomnosť a siahol po pištoli, ktorú pre takéto prípady vždy nosieva do lesa. "Následne som vystrelil jeden výstrel do vzduchu a dva do blízkeho stromu, aby som ho odradil od ďalšieho útoku. Keby som nebol vystrelil, tak ten útok pokračuje a dopadlo by to asi ešte horšie," dodal lesník.

S poraneným hrudníkom, chrbticou a zlomenými rebrami prešiel pán Martin asi 300 metrov k autu, odstavenému vedľa hlavnej cesty. Sem privolal policajtov, ktorí následne požiadali o pomoc záchranárov. Po ošetrení ho z nemocnice prepustili do domáceho liečenia.

Pána Martina napadol medveď aj v roku 2016, vtedy však až takéto vážne zranenia neutrpel. "Mám kontakt s medveďmi, približne 40 stretnutí ročne. Medveď je ako človek, každý je iný, takže to sa nedá odhadnúť, či na vás zaútočí, či nie. Tu doteraz nechápem, keďže som dal o sebe vedieť, či už tým písknutím alebo tlesknutím," dodal Jambrich.

Prípad je uzatvorený

"Zásahový tím bol privolaný na miesto a v spolupráci s políciou SR, vykonali obhliadku lokality. Miesto útoku na lesníka sa nachádza v extraviláne. Medveď nie je postrelený a nie je predpoklad jeho priblíženia k obciam, preto zásahový tím tento prípad uzatvoril," dodala k prípadu hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková.

"Je to moje riziko povolania. Ja tam do tej roboty idem, že sa z tej roboty nemusím vrátiť. Či ma napadne medveď alebo môže na mňa spadnúť strom, čiže je to riziko povolania. Nie som prvý ani posledný, kto by niečo takéto zažije, ale neprajem to nikomu," dodal lesník.

Celý rozhovor s napadnutým lesníkom Martinom Jambrichom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy