Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vzbura na základnej škole. Zamestnanci kvôli riaditeľke neprišli do práce
Zdielať na

Vzbura na základnej škole. Zamestnanci kvôli riaditeľke neprišli do práce

SOBRANCE / Na Špeciálnej základnej škole v Sobranciach, ktorú navštevuje približne 120 mentálne postihnutých detí došlo k vzbure. Zamestnanci sa postavili proti riaditeľke tejto školy a na protest v piatok 5. apríla neprišli do práce.

Riaditeľka sa do funkcie dostal cez súd

"Myslím si, že 23 zamestnancov z celkového počtu 28 je dostatočne veľké gesto, ktoré jasne ukazuje náš postoj. Máme výhrady voči práci a osobe pani riaditeľky," povedal zástupca zamestnancov Špeciálnej základnej škole v Sobranciach Ján Skyba.

Riaditeľka nastúpila do funkcie iba nedávno na základe príkazu súdu. Hoci vyhrala výberové konanie, zriaďovateľ školy ju na túto pozíciu v minulosti odmietol vymenovať. "Regionálny úrad školskej správy v Košiciach bol povinný na základe rozsudku krajského súdu v Košiciach vymenovať túto osobu za riaditeľku školy," informoval riaditeľ Regionálneho školského úradu v Košiciach Pavol Hamrák.

Zamestnanci sú pripravení dať hromadné výpovede

Samotná riaditeľka sa k situácii nechcela vyjadrovať. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Požiadajte zriaďovateľa školy," povedala. Konflikt v škole dnes zasiahol žiakov aj ich rodičov. Pre nedostatok učiteľov a ďalších zamestnancov, bolo vyučovanie výrazne skrátené. 

Protestujúci žiadajú riaditeľku aby z funkcie dobrovoľne odstúpila. Zriaďovateľovi zároveň poslali otvorený list a čakajú na jeho reakciu. Ak sa tak nestane, škole vraj hrozí kolaps. "Neviem ako by sme ešte mali ustúpiť. Ďalším krokom sú už len hromadné výpovede," dodal Skyba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy