Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Humenným sa šíri epidémia žltačky, ohniskom nákazy je Podskalka
Zdielať na

Humenným sa šíri epidémia žltačky, ohniskom nákazy je Podskalka

HUMENNÉ / Humenným lomcuje epidémia žltačky. Školy síce robia všetky možné hygienické opatrenia, no zápasia s neposlušnými pacientmi. Tí namiesto toho, aby zostali doma, sa pohybujú po meste aj nákupných centrách. Objavili sa preto návrhy, aby domáce liečenie kontrolovali policajti.

Podľa hygienikov je ohniskom nákazy osada Podskalka. Z infekčných ambulancií odchádza čoraz viac pacientov s jednoznačnou diagnózou – vírusový hepatitída typu A.

Epidémia u detí aj dospelých

"Vzhľadom na počet prípadov v našom meste môžeme povedať, že ide o epidémiu. Nie je to len v lokalite Podskalka, nie sú to len deti školského veku, ale sú to aj dospelí," tvrdí lekárka z Infekčnej ambulancie nemocnice v Humennom Emília Tkáčová.

Nové prípady žltačky pribúdajú denne. "Hlavne v osade je to problém, lebo deti chodia na toaletu všade a ten vírus sa vylučuje v prvom rade stolicou v tomto daždivom počasí sa vírus dokáže dostať aj do vody," dodala Tkáčová.

"V ohniskách nákazy robíme vyšetrenia a v prípade podozrení nákazy nariaďujeme lekársky dohľad a a ak to je potrebné, tak aj zvýšený zdravotný dozor," píše v stanovisku Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

V bezprostrednom kontakte sú najmä deti v triedach. Školy preto dbajú na všetky potrebné hygienické opatrenia. Hlavne v triedach sú deti v bezprostrednom kontakte. Školy preto odbajú na všetky potrebné hygienické opatrenia. "Zvýšené čistenie, dezinfekcia celej školy, tried, chodieb a WC," uviedla riaditeľka ZŠ Hrnčiarska v Humennom Jarmila Oravcová.

Zvýšená hygiena

Práve v tejto škole nové prípady zatiaľ nemajú. Podľa riaditeľky najmä vďaka zvýšenej hygiene. Hovorí sa, že kým školské zariadenia robia, čo môžu. Bojujú s tým, že nie všetci chorí rešpektujú to, že by sa verejnosti mali vyhýbať.

"Myslím si, že by mohla túto informáciu dostať aj mestská polícia, aby ich občas skontrolovali, či sú doma, aby sa tá žltačka ďalej nerozširovala," dodáva Oravcová.

"Môže sa nakaziť aj človek, ktorý neprišiel do kontaktu s chorým pre košíky v obchodoch, kľučky či sedadlá v autobusoch. Treba sa tomu vyhýbať a kupovať balené potraviny," dodala Emília Tkáčová z Infekčenej Ambulancie nemocnice v Humennom.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy