Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Epidémia žltačky sa šíri východom Slovenska, chýbajú detské vakcíny
Zdielať na

Epidémia žltačky sa šíri východom Slovenska, chýbajú detské vakcíny

SNINA / Epidémia žltačky na severovýchode Slovenska neustupuje. Práve naopak. V Snine sa v pondelok vedenie mesta stretlo s hlavným hygienikom, ktorý odporučil ďalšie opatrenie. K množstvu nakazených detí už pribúdajú i dospelí. Najviac ohrozené sú vedúce školských jedální, kuchárky či sociálni pracovníci.

Prísne hygienické opatrenia musia dodržiavať i na mestskom úrade. Zásobili sa antibakteriálnymi mydlami či saponátmi.

"Upratovačky dezinfikujú sociálne zariadenia a kľučky. Zamestnanci používajú dezinfekčné gély, mydlá a papierové utierky," hovorí hovorkyňa úradu Eva Mihalíková.

Rizikovou skupinou sú najmä vedúce školských jedální, kuchárky, mestskí policajti i terénni pracovníci. Nakaziť sa ale môže ktokoľvek.

Zvýšená hygiena

Hygienici stále opakujú, že bez zvýšenej hygieny žltačku neporazia. V okresoch Snina, Humenné a Medzilaborce je nakazených už viac ako 120 ľudí.

"V posledných dvoch týždňoch sme prijali zvýšený počet pacientov s akútnou vírusovou hepatitídou," potvrdzuje hovorca Siete nemocníc Tomáš Kráľ.

Zrušené infekčné oddelenie

Infekčné oddelenie v tomto regióne ale zrušili. Pacienti ale nemajú podliehať panike. "Vzhľadom na danú skutočnosť sme kapacitu oddelenia zvýšili o 15 lôžok a sme pripravení na príjem ďalších pacientov," hovorí Kráľ.

Podľa hygienikov sú hlavne nakazené deti, no pribúdajú i dospelí. V Snine bojujú so žltačkou na troch základných školách, v pondelok k nim pribudla štvrtá.

Jedna zo škôl bude zatvorená. "V utorok a stredu budú mať riaditeľské voľno, v tom čase sa bude dezinfikovať kuchyňa a školská jedáleň," dodáva Mihalíková.

Rómske osady

Hepatitída typu A sa šíri aj v rómskych osadách. Hygienici preto upozorňujú na opatrnosť aj v obchodoch, najmä v takých, kde je voľnopredajné nebalené pečivo.

Región bojuje i s nedostatkom očkovacej látky proti žltačke. "Pre dospelých máme dosť vakcín proti žltačke, ale s detskými je to horšie. Detské vakcíny vôbec nie sú a nevieme, či budú," priznáva vedúca lekárne Marta Focková.

Epidémia žltačky neustupuje, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy