Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Bradle si pripomenuli Štefánika. Pri niektorých rečníkoch diváci pískali
Zdielať na

Na Bradle si pripomenuli Štefánika. Pri niektorých rečníkoch diváci pískali

BREZOVÁ POD BRADLOM / Od smrti Milana Rastislava Štefánika uplynulo 105 rokov. Zahynul 4. mája 1919, keď sa lietadlo s generálom na palube tragicky zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Odkaz tohto významného štátnika si dnes pripomenuli na mieste jeho večného odpočinku.

​Rečníci dostali rôzne reakcie

Spoluzakladateľ Československa spočíva nad rodnými Košariskami. Ležia tu spolu s ním aj dvaja talianski piloti, ktorí ho v ten osudný deň sprevádzali pri návrate do vlasti. Dovedna vtedy vyhasli štyri životy. Štyri sú na mohyle aj travertínové obelisky. Symbolizujú tak počet obetí nehody, ako aj počet krajín, v ktorých tento astronóm, vojak a politik počas svojich nedožitých štyridsiatich rokov pôsobil.

Mohyla je dielom architekta Dušana Jurkoviča. Na stavbu sa dvomi miliónmi pozbierali samotní občania. Tak ako pri poklepávaní základného kameňa pred sto rokmi, aj dnes sa na Štefánika prišli zaspomínať politické špičky. Dostalo sa im prívetivého aj menej prívetivého prijatia. Chvíľami bolo v dave aj poriadne husto. Dokonca musela zasiahnuť aj polícia.

Štefánik je najväčší Slovák všetkých čias, tvrdí Fico

Predseda vlády Robert Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred sto rokmi. "Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie," zdôraznil. Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. "Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias," dodal Fico.

Zvolený prezident Peter Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika. "Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete," povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

Súvisiace články