Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na východnom Slovensku zaútočil medveď na býka v tesnej blízkosti obydlí
Zdielať na

Na východnom Slovensku zaútočil medveď na býka v tesnej blízkosti obydlí

PICHNE / S manželom chovajú vyše dve desaťročia hovädzí dobytok. Niekoľko stokilového býka v noci strhol medveď a po lúke ho ťahal ako nič! Stalo sa to iba kúsok od rodinných domov v intraviláne obce. Zásahový tím zvažuje ďalší postup. Na mieste zatiaľ nainštalovali fotopasce.

Po tom, ako pozostatky zvieraťa našli, bolo podľa chovateľov jasné, že útočil medveď. Neskôr ich predpoklad potvrdili aj odborníci. "Ohodnotili sme situáciu, áno, potvrdilo sa, že kus bol strhnutý medveďom," uviedol Jozef Zima zo Zásahového tímu sever pre medveďa hnedého. med

​Za obeť mu padol asi 300 kilový sedem mesačný býk. Chovatelia majú zvieratá na paši iba kúsok od domov. "Bolo to v blízkosti obydlí, farma je pri obydliach majiteľov, je to v intraviláne obce, je to chúlostivá záležitosť," tvrdí Zima. 

Manželia Hudákoví chovajú hovädzí dobytok viac ako 22 rokov. Doposiaľ tu problém s medveďmi nikdy nemali. Prišli o býka v hodnote asi 800 eur a ďalších 150 ich bude stáť kafiléria. "Fotopasce ostávajú, lokalitu budeme monitorovať, že čo sa tam bude diať, podľa situácie, ako sa vyvinie, zvolíme ďalší postup," uviedol Zima. 

Farmári mali každoročne zvieratá od apríla do novembra vonku na paši. Teraz ich vypustia napásť sa iba na hodinu a znova ich zatvoria. Boja sa nielen o dobytok, no aj o ľudí v dedine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy