Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri páde lietadla v okolí Trenčína zahynuli štyri osoby. Experti už poznajú príčinu
Zdielať na

Pri páde lietadla v okolí Trenčína zahynuli štyri osoby. Experti už poznajú príčinu

TRENČIANSKE STANKOVCE / Štyroch mŕtvych si vyžiadal pád športového lietadla, ktoré sa zrútilo za Trenčianskymi Stankovcami. Stalo sa to minulý rok vo februári. Znalci vzali trosky na expertízu a zisťovali, čo mohlo byť presnou príčinou. Najnovšie už majú výsledky.

​Experti z leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru už vyšetrovanie ukončili. Pravdepodobnou príčinou pádu lietadla bolo zlyhanie ľudského faktora. Také sú výsledky šetrenia expertov z leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. Tí skúmali trosky havarovaného lietadla viac ako rok. "Na základe vyšetrovania, výskumu a analýz jednotlivých systémov a komponentov lietadla konštatujeme, že lietadlo bolo počas posledného letu plne funkčné, spôsobilé na vykonanie zamýšľaného letu a nevykazovalo žiadnu poruchu, čo vylúčilo možnú technickú príčinu pádu lietadla," uviedla hovorkyňa Petra Poláčiková, Ministerstva dopravy SR.

V osudný deň lietadlo vzlietlo z trenčianskeho letiska. O pár minút havarovalo. Všetci štyria ľudia na palube boli mŕtvi.

Lietadlo bolo také zdemolované, že znalci nedokázali jednoznačne určiť, kto ho pilotoval. S istotou ale vedia povedať to, že technická chyba lietadla príčinou nebola. "Pravdepodobnou príčinou pádu je tzv. zlyhanie ľudského faktora," informuje Poláčiková. 

"Príčinou leteckej nehody bola kolízia lietadla so zemou, zapríčinená stratou rýchlosti, ktorá vznikla prestavením pák ovládania pohonných jednotiek do polohy voľnobeh. Posádka nevykonala žiadnu činnosť pre obnovenie normálneho režimu letu," záver vyšetrovania od Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. 

Lietadlo teda stratilo výšku a spadlo na zem. Čo presne robila posádka v posledných minútach pred tragédiou jasné nie je. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy