Skoro jasno
17°
Bratislava
O prípad súrodencov, ktoré mali rodičia biť a držať o hlade, sa začal zaujímať komisár pre deti
Zdielať na

O prípad súrodencov, ktoré mali rodičia biť a držať o hlade, sa začal zaujímať komisár pre deti

TRNAVSKÝ KRAJ / O prípad štyroch týraných detí v Trnavskom kraji, o ktorom sme vás už informovali, sa začal zaujímať aj komisár pre deti. Ich odchod z miestnej školy bol podľa zistení TV JOJ emotívny. Momentálne sa naďalej nachádzajú bez rodičov v centre pre rodinu. Separovať ich od seba nebudú.

​Štyri deti bil ich otec podľa polície minimálne od roku 2020 nie len rukou, ale aj remeňom či reťazou. Zamykal ich izbu aj chladničku, aby boli celý deň bez jedla. Na problém upozornila miestna základná škola, ktorá si na 12-ročnom chlapcovi všimla znaky týrania a zavolala políciu. Muž (47) a 32-ročná žena sú aktuálne vo väzbe.

​Rodičia podali voči rozhodnutiu okresného súdu sťažnosť. Či budú stíhaní na slobode, tak určí krajský súd. Termín zatiaľ nie je vytýčený. Starostka obce nám prisľúbila vyjadrenie po stredajšom stretnutí so sociálnou kuratelou. Odvtedy sa nám však už neozvala, na sms neodpovedá a mobil nedvíha.

Podľa úradu práce sociálnych vecí a rodiny orgány, ktoré zabezpečujú ochranu detí zisťujú, či sa o nich môže postarať niekto z príbuzných, prípadne iná blízka osoba. Ak neexistuje, tak je dieťa umiestnené v niektorom z centier pre deti a rodinu. Toto je práve prípad štyroch detí, pričom najmladšie má len 3 roky. "Je veľmi dobrá správa, čo som si overoval, že tieto deti budú vyrastať spolu v detskom domove, nebudú oddelené, sú si jeden druhému veľkou oporou z toho, čo som čítal a videl," hovorí komisár pre deti Jozef Mikloško. 

"Následne sa postupuje podľa individuálneho posúdenia situácie a taktiež podľa potrieb konkrétneho dieťaťa. Prvoradou úlohou orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately je overiť a zabezpečiť základné životné potreby detí, vrátane zdravotnej starostlivosti, ak je potrebná a tiež psychologickú intervenciu," uviedla Iveta Dorčáková, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Ich mama sa mala podľa polície na situáciu u nich doma pozerať, no nezakročila. Konanie rodičov sa na deťoch malo podpísať nie len na ich fyzickom, ale aj psychickom zdraví. Podľa psychologičky budú deti potrebovať odbornú pomoc, aby spracovali traumu. "Veľakrát tie deti o zážitkoch z vlastnej rodiny nehovoria, pretože sa boja, že by zradili svojich rodičov. Je to totiž náš najsilnejší evolučný pud, že deti prežívajú veľkú lojalitu voči svojim rodičom, nech sú akýkoľvek, či už milujúci alebo týrajúci," vysvetľuje psychologička Lenka Sarnecká. "My teraz samozrejme čakáme na výsledky vyšetrovania a tento prípad sledujeme. Požiadali sme oficiálne o informácie z ÚPSVaR a ďalší postup zvážime podľa vyšetrovania," hovorí Mikloško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy