Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prípad, z ktorého mrazí: Rodičia mali deti biť reťazami a držať ich o hlade
Zdielať na

Prípad, z ktorého mrazí: Rodičia mali deti biť reťazami a držať ich o hlade

TRNAVA / Hlad, bitky rôznymi predmetmi a zamykanie izieb. Až 4 deti vo veku si v malej obci v Trnavskom kraji prešli doma peklom. Najmladšie má pri tom len 3 roky. Ich rodičia za drastické výchovné metódy skončili vo väzbe. Hrozia im vysoké tresty.

Na prípad upozornil 12-ročný chlapec, ktorý navštevuje 2. stupeň základnej školy. Pani učiteľke po vyučovaní mal povedať, že sa nechce vrátiť domov. Hoci chodil čisto oblečený, častokrát sa stalo, že nemal urobené domáce úlohy. Zamestnanci školy na ňom ani jeho súrodencoch však dlhšie nevideli znaky týrania - až doteraz. "Na problém detí sme upozornili v momente, ako sme si všimli viditeľné znaky na telách detí, rodina už bola riešená v minulosti. Momentálne je to v úvodnom štádiu šetrenia polície aj kurately, čiže nebudeme sa viac k tomuto prípadu vyjadrovať," uviedla Mária Tremková, riaditeľka školy. 

Deti boli bité od roku 2020

"Pri výsluchu policajti zistili, že k bitkám malo dochádzať dlhšie, minimálne od roku 2020 a otec ich mal biť aj 3-krát do týždňa. Za trest ich mal biť reťazou, remeňom, rukou, zamykať spolu s ostatnými súrodencami vo veku 8, 5 a 3 roky v izbách na zámok a zámky našli policajti aj na chladničke," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Keď neposlúchali, mali byť hladné aj celých 24 hodín. Rodičia ich mali navyše provokovať tým, že pred nimi jedlo konzumovali, no im nič nedali a deti sa mali na nich len pozerať. "Konanie rodičov sa na deťoch malo podpísať nie len na fyzickom, ale aj psychickom zdraví," ozrejmila Linkešová. 

Starostka obce sa k prípadu odmietla na kameru vyjadriť. Pre TV JOJ však uviedla, že v stredu plánuje stretnutie so sociálnou kuratelou. Podľa zistení TV JOJ sa pred necelým rokom vrátili z azylového domu. Zaujímavosťou je, že susedia v porovnaní s minulosťou nič nepočuli. "Nič tam bolo tak tichučko. Ja neviem čo sa stalo," opísal jeden zo susedov. 

Obaja rodičia skončili vo väzbe

"Vyšetrovateľ oboch obvinil zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Vzhľadom na závažnosť konania zároveň predložil návrh na podnet, aby boli obaja stíhaní väzobne," priblížila  Linkešová. 

Sudca ich vzal na žiadosť prokuratúry do väzby z dôvodu, aby 47 ročný muž a 32 ročná žena ďalej nepokračovali v týraní svojich detí. Za tento čin im hrozí až 15-ročný pobyt za mrežami. Chlapec (12) a jeho mladší súrodenci vo veku 8 a 5 rokov sa momentálne nachádzajú v detskom domove v Trnave, kde aj chodia do školy a škôlky. Najmladšieho trojročného syna pravdepodobne umiestnia do profesionálnej rodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy