Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dedinčania z Ľuboreča našli čižmu. Z nej trčal kus nohy...
Zdielať na

Dedinčania z Ľuboreča našli čižmu. Z nej trčal kus nohy...

Čižma, z ktorej trčala ľudská kosť. Takýto nález objavili miestni obyvatelia v lese nad obcou Ľuboreč v okrese Lučenec. Policajti aj so súdnou znalkyňou hrob niekoľko hodín prehľadávali. A okrem kostí našli aj muníciu a osobné veci ako okuliare či príbor!

Les pochoval dve osoby

Ku kostrovému nálezu sa obyvatelia dostali úplnou náhodou asi kilometer od obce Ľuboreč. Pomocou detektora kovov sa totiž vybrali hľadať reťaze, ktoré stratili pri zvážaní dreva. "Zapípalo, začalo som kopať, vytiahol som vonku topánku a v tom bola kosť," hovorí Tomáš.

Nález ihneď oznámili na polícii, odkiaľ prišli policajti aj so súdnou znalkyňou. Najskôr všetko nasvedčovalo tomu, že tu zomrel jeden človek. Napokon zistila znalkyňa, že ide až o dve osoby. V zemi našli stehenné kosti, ramennú kosť a úlomky rebier. Objavili sa dokonca aj gombíky z oblečenia či kožené časti vysokej čižmy.

S lebkami aj granáty, okuliare či príbor

"Pri tele boli nájdené aj nábojnice s obnaženými časťami a zachovaným pušným prachom. Veľmi zaujímavý nález bol v blízkosti lebky, kde bola nájdená munícia," popisuje znalkyňa. Hrozilo však nebezpečenstvo výbuchu, preto obhliadku prerušili a zavolali pyrotechnika. Ten našiel ručné granáty, drobnosti ako fajku, okuliare, píšťalku či príbor! Že išlo o dve osoby potvrdili aj dve lebky...

"Dá sa predpokladať, že ide o kostrové zostatky vojakov z druhej sv. vojny. To však potvrdia až odborníci, ktorí budú tieto kostrové pozostatky skúmať," dodala znalkyňa.

Jerzegurl/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy