Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Štvrtina policajtov v Humennom je mimo služby za korupciu
Zdielať na

Štvrtina policajtov v Humennom je mimo služby za korupciu

HUMENNÉ / Korupcia a zneužitie právomoci verejného činitelia. Z týchto skutkov je obvinená štvrtina policajtov z celkového počtu príslušníkov na oddelení. Už mesiace sú postavení mimo služby. Jeden z obvinených sa obrátil na Generálnu prokuratúru a žiadal o postup podľa paragrafu 363.

TV JOJ ma k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia. Z vyšetrovania vyplýva, že uchádzači dostali vodičské oprávnenie napriek tomu, že skúšky z odbornej spôsobilosti nerobili. Ako malo ku korupcii dochádzať, to inšpekcia nekonkretizovala s tým, že vyšetrovanie naďalej prebieha.

"Obvinených je šesť policajtov, z toho 5 zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a 1 z korupčného trestného činu. Dvaja policajti sú obvinení v súvislosti s autoškolou," priblížila hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Andrea Dobiášová. Obvinenie im vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vzniesol presne pred jedenástimi mesiacmi. Odvtedy uniformu nenosia. "Všetci policajti ODI OR PZ Humenné, ktorým bolo vznesené obvinenie, sú postavení mimo službu," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

Ide pritom o štvrtinu policajtov z celkového počtu dopravákov na oddelení. Znamená to, že do práce nechodia, poberajú len časť z platu, no keďže sú stále príslušníkmi Policajného zboru, inde sa zamestnať nemôžu. "O ich postavení mimo službu sa rozhodlo podľa zákona štátnej službe príslušníkov Policajného zboru," uviedla hovorkyňa Jana Ligdayová. Jeden z obvinených sa ešte vlani obrátil na GP a žiadal o postup podľa paragrafu 363. "Generálna prokuratúra SR eviduje návrh obvineného M. L. na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. Policajt už pozná aj odpoveď. Neuspel a generálnej prokuratúra jeho návrhu nevyhovela. Aj keď z Okresného dopravného inšpektorát v Humennom je mimo služby štvrtina policajtov, v rámci celého Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove je v takejto situácii len pol percenta z celkového počtu policajtov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy