Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na sociálnych sieťach je nebezpečenstvo terorizmu. Odborníci hovoria, ako reagovať
Zdielať na

Na sociálnych sieťach je nebezpečenstvo terorizmu. Odborníci hovoria, ako reagovať

SLOVENSKO / Medzi nebezpečnými myšlienkami a skutkami môže byť tenká hranica. Ak sa teda niekto vyhráža streľbou či samovražednými útokmi, alebo o nich píše na sociálnej sieti, nemali by sme len spozornieť, ale okamžite volať políciu.

O tom, že od myšlienok nemusí viesť k skutkom dlhá cesta svedčí aj prípad Ronalda z Leopoldova. V skupine na sociálnej sieti určenej pre psychiatrických pacientov napísal svoje temné predstavy. "Teraz si znova predstavujem ako vyb***nem s batohom naplneným vý***ninou. Stvorím tak nový vesmír okolo seba," je úryvok zo statusu. Ľudia s psychickými problémami sa na stránke môžu zveriť a vymieňať si svoje skúsenosti. Aby zostali v anonymite, príspevky zverejňuje na ich podnet admin. Výnimkou nebol ani Ronaldov prípad.

"Zverejnila to kolegyňa. Samozrejme to v nej vzbudilo nejaké pochyby. Máme tú stránku už 12 rokov a za ten čas sa nič podobného nestalo. Úplne nás to zaskočilo," reagovala administrátorka stránky. Podľa výpovede administrátorky, ktorú čítali na súde, za statusom najprv reálnu hrozbu nevidela. Našťastie naň natrafil aj druhý admin, ktorý zalarmoval políciu. Kontaktoval ju aj jeden z čitateľov. "Keď som to videl, tak som si hovoril toto nie je dobré. Na Floride ten strelec, tiež sa tým chválil na sociálnej sieti. Že to nemusí byť volanie o pomoc ale forma prípravy," konštatoval čitateľ Dávid.

"Neexistujú dva stavy reálny a nereálny. Existuje viac reálne a menej reálne a pokiaľ niekto zverejňuje niečo, tak to nie je možné nazvať nereálnym," vysvetlil klinický psychológ Dušan Kešický. "Hovorili sme si, že bude lepšie to zverejniť hlavne preto, aby sme toho človeka nejako upokojili. Keby sme mu nezverejnili túto vec, aby ten človek nejednal a nedopadlo to nejako katastroficky," uviedla administrátorka. Policajné komando vtrhlo do domu, kde Ronald býval. Našli mu zbrane, výbušniny či chemikálie na ich výrobu. Nechýbal ani nákres na výrobu samovraždeného batohu.

"Pokiaľ sa niečo koná tak zložitým spôsobom, že sa zabezpečujú výbušniny tak odtiaľ je veľmi malý krok k tomu, aby sa použili," konštatoval Kešický. "Videli sme, čo sa stalo v Prahe cez Vianoce. A ja si myslím, že keby to nikto neriešil, tak by sa mohlo stať niečo podobného aj u vás," reagoval Dávid. Odborníci preto pri podobných vyjadreniach odporúčajú ihneď a osobne zavolať na políciu. "Prípadne to môže byť aj vyhrážka v hádankách, ktorá môže evokovať napríklad aj teroristický útok, prípadne samovraždu. Polícia má priamu linku na facebook a zvláštnej skúsenosti môžem potvrdiť, že ten kontakt a spolupráca je na dobrej úrovni," povedal bývalý administrátor policajnej sociálnej siete Dávid Púchovský. "Kdekoho z nás, kde čo napadne, ale existujú určité znaky, ktoré poznajú ľudia, ktorí sú na tieto situácie špeciálne školení a vedia ich rozoznať, že ako ďaleko je od rečí k skutkom," uzavrel klinický psychológ Dušan Kešický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy