Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd uznal lekárky aj zdravotné sestry vinnými za smrť malého chlapca
Zdielať na

Súd uznal lekárky aj zdravotné sestry vinnými za smrť malého chlapca

NITRA / Na súde v Nitre dnes padol verdikt v prípade smrti 3-ročného Sebastiánka, ktorý zomrel v tunajšej nemocnici. Obžalobe čelili dve lekárky a dve zdravotné sestry. Prvostupňový súd ich všetky uznal za vinné. Chlapček zomrel pred viac ako piatimi rokmi, potom ako ho v nemocnici hospitalizovali pre podozrenie na cukrovku.

V prípade smrti 3-ročného Sebastiánka súd začal pojednávať pred rokom a pol. Z prečinu usmrtenia bola obžalovaná dnes už bývalá primárka detského oddelenia, službukonajúca lekárka a dve zdravotné sestry.

"Veľmi veľa pre mňa znamenalo aby svet vedel, že Sebinko mohol žiť a zomrel kvôli niekomu," povedala Sebastiánova mama Dominika Sebinková.

Obe lekárky ako aj obe zdravotné sestry dostali od súdu podmienku, zároveň súd rozhodol, že niekoľko rokov nebudú môcť vykonávať svoje povolanie.

"Každej z nich uložil trest vo výmere dva roky s odkladom na tri roky. Zároveň každej z nich uložil zákaz činnosti na dobu 5 rokov," povedala Lena Kiradžiev, hovorkyňa súdu Nitra.

Pri vychádzaní z pojednávacej miestnosti sa rodičia rozplakali. Po rokoch pocítili úľavu, že boj za spravodlivosť nebol zbytočný, neprejde však deň, aby na synčeka nemysleli.

"Odkedy Sebinko zomrel som bojovala aby sa to preukázalo pretože ja viem, že mu život nevrátim," hovorí chlapcova mama.

Zdravotné sestry požiadali o konanie v ich neprítomnosti. Obe lekárky zas od začiatku tvrdia, že sa cítia nevinné.

"Absolútne je to nespravodlivé, na základe jedného posudku forenzného, absolútne neobjektívne," povedala jedna z lekárok.

V januári pred 5 rokmi chlapčeka hospitalizovali v nemocnici s podozrením na cukrovku. Stav sa mu zhoršil natoľko, že prestal dýchať a zastavilo sa mu srdce, následne zomrel. Rozsudok ešte nie je právoplatný, obe lekárky sa hneď odvolali a zdravotné sestry, tak možu urobiť do niekoľkých dní.

Prísť o dieťa na mieste, kde mu mali pomôcť, je vari to najhoršie, čo môže rodič zažiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy