Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kuriózny prípad za volantom: Muž nafúkal, ale žiaden alkohol nepil
Zdielať na

Kuriózny prípad za volantom: Muž nafúkal, ale žiaden alkohol nepil

BRUSEL / Viete si predstaviť, že by ste mali v krvi niekoľko promile a mohli si sadnúť za volant? Navyše legálne a bez pokuty. Takýto prípad riešia aktuálne v Belgicku. Za všetkým má byť špeciálny syndróm, vďaka ktorému si telo produkuje alkohol samo. Podozrenie mali aj viacerí Slováci, no nie všetko sa zdá byť na prvý pohľad také jednoznačné.

Muž trpí vzácnou chorobou

Belgičan sa dostal do problémov po tom, čo ho zastavila policajná hliadka. Keď mu dala fúkať, nafúkal hodnotu, ktorá by sa dala porovnať piatim pivám. O mesiac fúkal zas a tá hodnota bola ešte vyššia. Začal sa tak kolobeh súdnych pojednávaní. Muž (40) má údajne trpieť vzácnou chorobou nazývanou syndróm vlastného pivovaru. Pomocou neho si má telo vyrábať vlastný alkohol vďaka konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov ako je pečivo, zemiaky či strukoviny. Súd nakoniec dočasne rozhodol, že alkohol v jeho krvi je pričinením vyššej sily.

Mužova nevina ešte nie je istá

"Máme z verdiktu radosť, ale ten ešte nie je definitívny," vyjadrila sa v stanovisku advokátka obžalovaného Anse Ghesquiere. Internetom pritom kolujú viaceré články, ktoré opisujú podobné prípady napríklad v Británii či Poľsku. Začali sme tak pátrať či sa s niečím podobným stretli aj na Slovensku. "Syndróm vlastného pivovaru alebo auto-brewery syndróm je termín, ktorý sa objavil zhruba v roku 1948, ktorého hlavným cieľom bolo obrana vodičov, tým že si vytvorili v tele endogény, alkohol, ktorý bol detegovaný dychovou analýzou alebo bol v krvi," informoval súdny znalec Ľubomír Straka.

Ľubomír Straka sa dlhodobo venuje téme alkoholizmu na Slovensku. Ústav súdneho lekárstva v Martine spoločne s Ústavom v Brne sa syndrómu venovali podrobne. Štúdia má však prekvapivé výsledky. "Toto je určitý spôsob mystifikácie. Samozrejme telo si tvorí nejaký vnútorný alkohol, avšak vždy sa to pohybuje v nejakých tisícinách promile," uviedol Straka.

Prípady syndrómu sa objavili u niektorých ľudí aj na Slovensku či v Česku. Belgičan však nešťastnou zhodou okolností pracuje v pivovare. Takmer identický prípad skúmali aj u nás. "Zhodou okolností to bol tiež zamestnanec pivovaru, kde bolo reálne podozrenie, že alkohol požíva a že toto bolo len akési vysvetlenie opitosti," dodal Straka. Belgická prokuratúra má teraz 30 dní na odvolanie a tak až súdny proces ukáže, či je muž podvodník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy