Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V kauze Judáš súd zmiernil tresty. Obžalovaní boli z korupcie
Zdielať na

V kauze Judáš súd zmiernil tresty. Obžalovaní boli z korupcie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR zmiernil tresty pre bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi.

Špecializovaný trestný súd v októbri minulého roku uznal oboch za vinných z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Najvyšší súd dnes daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie. Gašparovič si tak vo väzení odsedí trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov.

Okrem väzenia aj peňažné pokuty

Zároveň súd uložil Gašprovičovi peňažný trest 20-tisíc eur a Vičanovi 16-tisíc eur. Vičanovi má tiež v prospech štátu prepadnúť auto. Dnešný verdikt NS SR je právoplatný.

​Podľa obžaloby Gašparovič a Vičan žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Gašparovič a Vičan boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy