Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odvrátená strana internetu združuje ilegálnych obchodníkov. Doplatiť na to môžete aj vy
Zdielať na

Odvrátená strana internetu združuje ilegálnych obchodníkov. Doplatiť na to môžete aj vy

BRATISLAVA / Miesto, ktoré malo napríklad zabezpečovať ochranu a súkromie pre novinárov, je zároveň centrom nelegálnych aktivít. Hovoríme o odvrátenej strane internetu, zvanej Darknet. Aj keď sa naň bežným spôsobom nedostanete, na internete sú návody na všetko.

Drogy, zbrane, či detská pornografia. To je len časť z toho, čo v tomto virtuálnom prostredí môžeme nájsť. Na darknete nenájdeme len obyčajných ľudí, ktorí si na internete skracujú čas zábavou, ale aj skutočných zločincov. "Je to časť webu, ktorú nenájdete vo vyhľadávačoch, pričom ten dôvod je napríklad taký, že to môže byť kľudne schované za webom, ktorý vyžaduje na prístup prihlasovacie meno a heslo, napríklad to môže byť kľudne váš internet banking," uviedol Peter Kováč, odborník na IT. 

Na darknet sa teda dostaneme len pomocou špeciálnych nástrojov. Práve vysoký dôraz na anonymitu však zneužívajú návštevníci tejto temnej časti internetu na predaj drog, zbraní či dokonca na objednávku vraždy. To nie je novinkou ani na Slovensku. Polícia má preto vlastný tím odborníkov aj na tento druh počítačovej kriminality. "My sa, ale ku konkrétnym postupom v prípade boja proti trestnej činnosti s využívaním darknetu ani k subjektom, s ktorými spolupracujeme nebudeme vyjadrovať, aby sme si nemarili vlastnú činnosť," informoval Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Aj keď boj s týmto druhom zločinu nie je jednoduchý, nie je ani nemožný. O tom svedčí aj akcia z pred dvoch rokov, kedy polícia zadržala dvoch bratislavčanov. Na darknete obchodovali so zbraňami, muníciou či marihuanou. Zaistili im vtedy približne 203-tisíc eur v bitcoinoch, čo je virtuálna mena, s ktorou sa na tomto webe obchoduje. Keďže často platí, že to čo je tajomné je pre nás zaujímavé, tak aj obyčajná zvedavosť by nás mohla vyjsť draho.

Podľa expertov, existujú rôzne počítačové infiltrácie, ktoré sa pri takejto aktivite môžu dostať do nášho počítača. A to bez nášho vedomia. Potom ho môžu ovládať na diaľku či využiť na hackerské útoky. "Nedávno boli zverejnené útoky na počítače, ktoré patria ministerstvu zahraničných vecí alebo diplomatom a cielene na nich hľadali nejaké dokumenty, ktoré potom ten, kto tieto počítače napadol, zbieral," vysvetlil Peter Tóth. 

Existujú aj prípady, kedy si ľudia zo zábavy objednávajú cez darknet napríklad takzvané tajomné krabice s neznámym obsahom. Za ne si zaplatia slušnú sumu. Obsah môže byť rôzny. Od tabletu, zbrane či neznámej kryštalickej látky. Krabica môže byť aj prázdna. Do problémov sa môžeme dostať aj takouto, na prvý pohľad, nevinnou zábavou. "Tá kryštalická látka môže byť nejaká chemikália, ktorá je kontrolovaná. Ten tovar, tá droga musí nejakým spôsobom fyzicky prísť. To znamená, že keď to príde poštou alebo kuriérskou službou tak sa dá zachytiť, tam je jasný adresát," dodal Peter Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy