Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Holub mieru v europarlamente prežil, no Radačovskému hrozí trest
Zdielať na

Holub mieru v europarlamente prežil, no Radačovskému hrozí trest

BRATISLAVA/ŠTRASBURG / Porušil pravidlá europarlamentu, šokoval kolegov a vystrašil holubicu. Vypustenie živého symbolu mieru v budove v Štrasburgu zrejme bude mať pre slovenského europoslanca Miroslava Radačovského dohru. Holuba sa podarilo zamestnancom parlamentu chytiť a pustili ho na slobodu.

​Mala to byť rozlúčka slovenského europoslanca Radačovského v Štrasburgu, vzbudenie nadmernej pozornosti alebo naozajstná túžba po mieri? Výrazy jeho kolegov v pléne po tom, čo sledovali vypustenie bielej holubice, hovoria skôr o šoku. "Narušuje to dôstojnosť danej budovy. Myslím si, že ide aj o týranie zvierat," tvrdí europoslanec Tomáš Zdechovský. 

​Holubicu alebo holuba doniesol do rokovacej sály europarlamentu v ľadvinke pod kabátom. "Ako poslanci neprechádzajú bezpečnostnou kontrolou ako pri Národnej rade," vysvetlil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík. Podľa Zdechovského Radačovskému hrozí odobranie diét na niekoľko dní.

Pre holuba je takéto vypustenie stresujúce

Vypustenie symbolu mieru v europarlamente neušlo ani chovateľom poštových holubov. A tí majú na celú záležitosť jasný názor - bola to krásavica, no ocitla sa na nesprávnom mieste. "Holub po vyletení hľadá smer a chce sa vrátiť domov, pretože je toho v jeho prirodzenosti a má to geneticky zapísané. Vypustiť holuba v interiéri je pre neho stresujúce," vysvetlil Daniel Krajčík, viceprezident Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov. 

Zamestnanci europarlamentu holuba odchytili a vypustili na slobodu. Podľa zväzu chovateľov poštových holubov išlo o trojročného jedinca. Určili to podľa modrého krúžku na nohe. 

Aký bol skutočný motív? 

"Europoslanec si uvedomuje, že potrebuje v málo vyhľadávaných eurovoľbách, ktoré bojujú s veľkou a domácou politikou, prilákať pozornosť," skonštatoval politológ Ján Kubáček. "Pre daného politika je ideálne to, že sa vytvorí jeho zarámovanie. Na jednej strane sa povie:  Aha, on chce mier. Zároveň sa povie, že ide o provokatívny nápad. Hlavne sa o tom začne baviť, a to je úplne ideálne," dodal politológ Kubáček. 

Rozlúčiť sa s funkciou netradične sa dá nielen vypustením bielej holubice. Ako dokazuje slovenská politická scéna, dá sa to aj v maštali či spevom. Pokiaľ ide o zahraničie, Briti v europarlamente mávali po Brexite na rozlúčku vlajkami, za čo boli hneď pokarhaní. Nemusíme odísť ďaleko, originálne sa s funkciou premiéra vo Veľkej Británii rozlúčil svojho času Boris Johnson s vetou: "Hasta la vista, baby."

Europoslanec Radačovský odchádza z europarlamentu s jediným podaným pozmeňovacím návrhom za celé obdobie pôsobenia a s istou dávkou úľavy u niektorých jeho kolegov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy