Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vlastné deti mali biť remeňom a držať o hlade. Rodičia sa vrátili domov
Zdielať na

Vlastné deti mali biť remeňom a držať o hlade. Rodičia sa vrátili domov

TRNAVA / Krajský súd v Trnave rozhodol ohľadom väzby v prípade týraných detí v malej obci v Trnavskom kraji. Po tom, čo ich rodičov okresný súd vzal do preventívnej väzby, Krajský súd po sťažnosti otca rozhodnutie zrušil. Momentálne sú tak stíhaní na slobode.

Štyri deti si prešli doma fyzickým i psychickým peklom. Najstaršie má 12, najmladšie len 3 roky. TV JOJ má k dispozícii uznesenie okresného súdu v Trnave, v ktorom sa uvádza, že otec mal biť svoje deti najmenej štyrikrát do týždňa remeňom, otvorenou dlaňou i päsťou do rôznych častí tela. Posledný incident sa stal začiatkom apríla, kedy 47-ročný muž udrel kovovou reťazou svojho syna do rebra.

​​Dieťa museli ošetriť v trnavskej nemocnici kvôli pomliaždenému hrudníku a vzniknutej modrine. "Obvinený pri výsluchu pred sudcom pre prípravné konanie využil svoje právo nevypovedať ku skutku. Uviedol, že aktuálne sa necíti byť vinným. Je nemajetný, má záväzky vymáhané aj exekučne," znelo stanovisko okresného súdu.

Polícia našla v ich dome zámky - okrem skríň boli tiež na chladničke. Deti mali byť hladné aj celých 24 hodín. Podľa 32-ročnej mamy však išlo len o poistky, aby odtiaľ nevyhadzovali veci. Na súde sa priznala, že ich zlé obdobie v partnerskom vzťahu trvá už 10 rokov, a to odvtedy, čo si našiel prácu, z ktorej mal chodiť domov podgurážený alkoholom.

Mama údajne nezakročila

Otcovo správanie sa odzrkadlilo aj na ich zdraví. Deti sú v strese a boja sa ho. Ich mama sa podľa doterajšieho vyšetrovania len prizerala, ale nezakročila. Po vyše dvoch týždňoch, čo boli stíhaní v Leopoldove väzobne, budú opäť doma - no tentokrát bez detí. Tie sa nachádzajú v Centre pre deti a rodiny v Trnave. 

"Senát Krajského súdu v Trnave zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu v celom rozsahu a sám vo veci rozhodol tak, že u obvinených nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň uložil aj obmedzenia a povinnosti," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Rodičia majú zákaz stretávať sa s deťmi nie len osobne, ale aj elektronicky, písomne, či telefonicky. Mama si musí navyše nájsť robotu a otec sa zaručil, že prestane piť. Vo väznici dostali monitorovacie náramky, ktoré musia nosiť. V prípade, ak porušia niektoré z nariadení súdu, poputujú opäť za mreže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy