Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
VIDEO: Malé tigríčatá boli držané v garáži. Skončili v záchytnom centre
Zdielať na

VIDEO: Malé tigríčatá boli držané v garáži. Skončili v záchytnom centre

Tri mladé tigre skončili v rukách ošetrovateľov v záchytnom centre v bojnickej zoologickej záhrade. Priviezli ich tam po akcii slovenskej inšpekcie životného prostredia. Tigre zhabali chovateľovi z trenčianskeho kraja. Dve samice a jedného samca našli zatvorených v garáži.

​Smutný pohľad sa naskytol pracovníkom slovenskej inšpekcie životného prostredia potom, ako otvorili dvere na garáži u chovateľa šeliem. "Inšpektorát životného prostredia Bratislava, pri kontrole chovu tigrov zistil, že jeden chovateľ má v nelegálnej držbe tri mláďatá tigrov. Tie boli umiestnené v garáži bez prístupu do vonkajšieho výbehu," uvádza sa v stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

Tigre, ktoré zhabali skončili v záchytnom centre v bojnickej zoo. "Tri jedince, dve samice a jeden samec, majú necelý rok, narodili sa v júli 2023. Kondične sú na tom dobre," informuje hovorkyňa ZOO Bojnice Andrea Klasová. "Od 1.marca 2022 je v rámci SR zakázaná držba, ako aj predaj veľkých mačkovitých šeliem," uvádza sa v stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

Podľa našich zistení chovateľ tigre na Slovensko nepriviezol. Šelmy legálne chová dlhé roky. Tigre sa mu narodili v zajatí. Keďže nechcel porušiť zákon kontaktoval príslušné úrady. Tie rozhodli, že mu zvieratá odoberú. "Takéto zvieratá sú zakázané chovať, aj primáty doma v súkromí," hovorí Klasová. 

"Tigre sú v zajatí často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie. Špeciálnym prípadom sú biele tigre, ktoré sa v zajatí úmyselne rozmnožujú opakovaným najbližším príbuzenským krížením," uvádza sa v stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

O tigre sa momentálne starajú skúsení ošetrovatelia. Tí to nemajú vôbec jednoduché. Nemôžu sa k nim ani len priblížiť. "Nie sú naučené na ľudskú ruku, sú útočné a nebezpečné pre seba, aj pre chovateľov," informuje Klasová. 

 V Bojnickej zoo, ako jedinej na Slovensku, končia každoročne po zhabaní najrôznejšie druhy zvierat. "V našom centre sa objavili korytnačky, plazy, opice, veľa zvierat, ale korytnačky vedú," tvrdí Klasová. Tigre podľa našich informácií už čoskoro prevezú do Juhoafrickej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy