Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Robert Fico sa stretol s podpredsedníčkou Eurokomisie Věrou Jourovou
Zdielať na

Robert Fico sa stretol s podpredsedníčkou Eurokomisie Věrou Jourovou

BRATISLAVA / Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť, ako aj pre otázky spravodlivosti Věra Jourová prišla na Slovensko. Stretla sa s premiérom, šéfmi rezortov spravodlivosti, obrany či kultúry. Hlavnou témou bol právny štát po zrušení špeciálnej prokuratúry, či zmeny v trestnom zákone. Jourová po stretnutiach vyhlásila, že mnohé otázky komisie stále nie sú zodpovedané, hlavne smerom k zmenám na prokuratúre v súvislosti s ochranou eurofondov. Naša krajina aktuálne rieši pozastavenú štvrtú platbu z Plánu obnovy za takmer miliardu. Podľa zodpovedných problémom nie je právo, ale naša možná grécka cesta zadĺženosti.

"Jourová tá nás miluje ako koza nôž," takto častoval premiér eurokomisárku, ktorá sa mala pozrieť na stav právneho štátu u nás po zrušení špeciálnej prokuratúry a zmenách v trestnom zákone, ktoré aktuálne pozastavil Ústavný súd SR. Česká eurokomisárka sa v rámci cesty na Slovensko zastavila aj na úrade vlády, kde sa stretla s Robertom Ficom. Schôdzka trvala približne 45 minút. "Nikto si nepraje, aby Slovensko prišlo o peniaze, ani komisia, ani slovenská vláda, ani opozícia," povedala Jourová. "Platíme daň za suverénne názory," vyjadril sa premiér v rozhovore pre JOJ 24. 

Európska komisia Slovensko podrobne sleduje. Robert Fico z toho viní opozíciu, tá mu zas odkazuje, že si za to môže vláda sama svojimi činmi. Hlavnou zbraňou únie je pritom členským krajinám siahnuť na eurofondy, v tomto prípade aj na 6 miliardový balík z Plánu obnovy. Nie však právny štát je podľa zodpovedných problémom, ale naše nehospodárenie s budúcnosťou. "Avizované a už schválené zavedenie 13. dôchodku," uviedla štátna tajomníčka Alena Sabelová. K tomu treba pridať aj absentujúce výdavkové limity a obavy z gréckej cesty, ktorá viedla ku krachu. Premiér pritom tvrdí, že odstránenie pnutí s úniou je skôr technický problém. "Nevidíme dôvod, aby sme prišli o európske peniaze, nevidíme," reagoval premiér. "Ja verím, že SR dokáže, že nejde gréckou cestou a splní všetky požiadavky európskej komisie," vyjadrila sa generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy Lenka Gabrhelová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy