Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Eutanázia alebo motyka: Veterinárka zasiahla, aby ochránila mačku pred krutým osudom
Zdielať na

Eutanázia alebo motyka: Veterinárka zasiahla, aby ochránila mačku pred krutým osudom

MEDZILABORCE / Ak sa to zviera neuspí humánnym spôsobom, budú ho chcieť zabiť motykou. Takýto telefonát dostala veterinárna lekárka na Hornom Zemplíne. Ľudí iritovala chorá mačka, ktorá sa pohybovala po ulici. Mala pritom majiteľa, ktorý sa jej pri prvých príznakoch ochorenia zbavil.

"Tá mačka niekomu patrila, ale keďže ochorela, tak ľudia sa chorého zvieraťa zbavujú, nechcú niesť zodpovednosť. Už to nie je malé a hravé, je to choré, treba pomôcť, s tým idú aj náklady," priblížila Lenka Lisa, veterinárna lekárka, OZ Pomáhaj a chráň. K prípadu došlo v meste Medzilaborce. Všetko nasvedčuje tomu, že zviera malo svojho majiteľa, no ten sa ho zbavil tak, že ho vyhodil.

​Ani nie dvojkilová mačka skončila na ulici. Zdravotný stav sa zhoršoval a ľudí jej prítomnosť iritovala. Obrátili sa na lekárku so žiadosťou o eutanáziu. "Pani argumentovala, že pokiaľ sa to zviera neuspí humánnym spôsobom, tak ho budú chcieť zabiť motykou. Dohodli sme sa, že naša ambulancia mačku zoberie, ošetrí na vlastné náklady," uviedla Lisa.

Má svrab, zapálené oči aj uši a trpí podvýživou. Nič z toho nie je dôvod na eutanáziu. Liečba bude trvať pár týždňov. "Je to otázka morálky - toho, že je to vaše zviera. V neposlednom rade zviera nie je vec, v zákone jasne stojí, že zbavovať sa takýmto spôsobom zvieraťa je nelegálne," zdôraznila Kristína Devinská, Sloboda zvierat.

Podľa lekárky ak by majiteľ zasiahol skôr, zviera mohlo byť v poriadku v priebehu pár dní. Namiesto toho ho nechal trpieť. Lekárka preto hovorí o týraní. Ešte horšie by to dopadlo bez akejkoľvek pomoci. "Zomieralo by pomalou smrťou. Ide leto, kožné problémy, otvorené rany, muchy by nakládli vajcia, zomrela by na otravu organizmu," vysvetlila Lisa.

Takéto prípad eviduje Sloboda zvierat po celom Slovensku. "Sú to stovky zvierat, ktorým nebola poskytnutá adekvátna veterinárna starostlivosť, snažili sa zvierat hrozným spôsobom zbaviť, opustené nechali vyhodené na ulici. Ale stáva sa aj to, že zviera je začipované a vieme, komu patrí," uviedla Devinská. "My ju dáme dokopy, ale čo potom bude s tou mačkou? Ja verím, že si nájde majiteľa, ktorý ju bude mať rád, nech nezažíva to, čo zažíva," uzavrela Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy