Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nebezpečné investície: Ako rozpoznať podvodné ponuky?
Zdielať na

Nebezpečné investície: Ako rozpoznať podvodné ponuky?

BRATISLAVA / Každý štvrtý Slovák už má skúsenosť s podozrivou ponukou na investovanie. Niektorí odolali, iní o svoje peniaze naozaj prišli. Ak vám niekto sľubuje rýchle a extrémne vysoké zisky či stopercentnú garanciu výnosu, je to veľmi podozrivé.

"Investícia sa mala zhodnotiť až o 439 percent v priebehu jedného roka, čo je naozaj nereálne," zhodnotila Katarína Kuzmová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. Takéto správy nie sú v našom spravodajstve ojedinelé. Aj jeden z aktuálnych prieskumov ukázal, že štvrtina našich ľudí už má skúsenosť s nejakou podozrivou investičnou ponukou.

​Väčšine sa okamžite zapli varovné kontrolky, desatina opýtaných sa však priznala, že aj reálne naleteli a utrpeli škodu. "Približne do 60 percent hovorilo, že stratili do tisíc eur, ale 40 percent z nich stratilo viac ako tisíc eur," priblížil Martin Slosiarik, riaditeľ agentúry Focus.

Jednou z bežných ľudských vlastností je chamtivosť a podvodníci to samozrejme veľmi dobre vedia. Sladkými rečami totiž dokážu spracovať aj ľudí, ktorí boli o sebe presvedčení, že podobným praktikám odolajú. "Cítila som, že to nie je v poriadku, ale tá vidina, že sa budem mať v živote lepšie, ako aj celá moja rodina, tak to bolo silnejšie," priznala podvedená Eva. "Pri investíciách nehľadáme najvyššie výnosy, pretože pri najvyšších výnosoch si človek automaticky berie aj najväčšie riziká, a to nie je cieľ investovania," zdôraznil investičný analytik Maroš Ovčarik.

​Ku veľmi podozrivým príznakom patrí napríklad aj to, keď sa vás niekto snaží nahovoriť, aby ste "investovanie" urobili rýchlo - hneď teraz a najlepšie nejako cez telefón alebo mail. "To sú príznaky toho, že sa vás niekto snaží zmanipulovať ku rýchlemu rozhodnutiu, ktoré si nemáte čas preveriť, vyhľadať ďalšie informácie. Je to teda dobrá pôda na to, aby ste sa nerozhodli úplne ideálne," vysvetlila Andrea Kasanická Straková, odborníčka na osobné financie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy