Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúska strana už pozná možnú príčinu výbuchu plynu
Zdielať na

Rakúska strana už pozná možnú príčinu výbuchu plynu

BAUMGARTEN AN DER MARCH / Prvou možnou príčinou výbuchu plynového terminálu v blízkosti dolnorakúskej obce bol podľa rakúskych médií nový kontajter. Do prevádzky ho uviedli v pondelok a práve 32-ročný muž, ktorý pri výbuchu prišiel o život, robil technickú kontrolu.

Bezpečnostný spolupracovník externej firmy mal byť priamo v mieste explózie, kde robil kontrolu. K výbuchu podľa rakúskeho denníka mohlo prísť potom, čo do prevádzky uviedli nový zásobník. 

Keďže neregistroval žiadny pokles tlaku, mali ho uviesť do plnej prevádzky. A práve preto tam bol 32-ročný muž, aby ho skontroloval. Pri výbuchu, ktorého plamene bolo vidieť aj zo slovenskej strany, žiaľ, prišiel o život a ďalších 21 ľudí sa zranilo. Polícia sa zatiaľ k príčinám oficiálne nevyjadrila, chce počkať až na DNA test nebohého muža.

Explóziu naďalej vyšetrujú odborníci. Po havárii a zastavení prívodu plynu, ceny v niektorých častiach Európy začali stúpať. Dodávky plynu cez Rakúsko smerom na juh a juhovýchod sú obmedzené. Z Baumgartenu sa zemný plyn už distribuuje do veľkých tranzitných sietí - teda do Nemecka, Talianska, Francúzska, Slovinska, Chorvátska a Maďarska a cez primárny distribučný systém do jednotlivých oblastí Rakúska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy