Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranár a psovod nechal svoje psy takmer vyhladovať na smrť
Zdielať na
Krimi

Záchranár a psovod nechal svoje psy takmer vyhladovať na smrť

ŽELEZNÁ RUDA / Dve sučky prežili u svojho majiteľa peklo. Nechal ich takmer zomrieť od hladu, pričom sám pracuje ako záchranár a hasič a pracuje aj so psami. Tých jeho museli zachrániť až policajti.

Sučka Sindy rasy husky vážila 14 kíl, sučka Eliška, ktorá je krížencom husky a malamuta mala o dve kilá viac, píše portál blesk.cz. Ich normálna váha by pritom mala byť aspoň raz taká, sú to silné psy, ktoré sa využívajú napríklad na ťahanie saní. Sindy a Eliška boli na hranici života a smrti, keď ich policajti zachránili. Teraz sa zotavujú v útulku v českom meste Klatovy.

Ich majiteľ, 49-ročný Martin pracuje ako záchranár hasič a dokonca aj ako psovod. "Môžem k tomu povedať, že z dôvodu absolútnej pracovnej vyťaženosti tam došlo k nejakému skratu, ktorý si ani sám neviem vysvetliť. Absolútna únava, absolútne vyčerpanie. V každom prípade je to smutné a neospravedlniteľné. Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem," povedal majiteľ psov Martin. 

Mladšia sučka, Eliška, sa pomerne rýchlo spamätala. Horšie je na tom Sindy. "Ešte nemá vyhrané. Mohli by jej zlyhať vnútorné orgány, najmä obličky, to by bol koniec," povedala Miloslava Šeflová, ktorá sa v útulku o psíkov stará. Obe sučky sú veľmi priateľské. Jesť dostávali len postupne, aj to špeciálne granule v minimálnom množstve. Najdôležitejší bol dostatok tekutín.

Sučky žili v drevenom koterci medzi vlastnými výkalmi, tak ich našli policajti. "Všetko oznámili veterinárom a odboru životného prostredia, s ktorého zástupcovia psov majiteľovi odobrali. Kým ich mohli odviesť, nakŕmili ich a dali im piť, aby nezomreli," povedala policajná hovorkyňa Dana Ladmanová. Zatiaľ prípad vyšetrujú ako podozrenie zo spáchania priestupku podľa zákona o ochrane zvierat proti týraniu. "Vo veci sme si vyžiadali znalecký posudok," povedala Ladmanová. Nevylúčila, že dôjde k zmene na trestný čin.

Pozrite si prípad utýraných psov na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy