Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žltý sneh pri škole. Tentokrát išlo o skutočne nebezpečnú látku
Zdielať na

Žltý sneh pri škole. Tentokrát išlo o skutočne nebezpečnú látku

KOŠICE / Za poliklinikou na košickom sídlisku Nad Jazerom večer zasahovali hasiči i policajti. Za objektom zdravotného strediska totiž našli väčšie množstvo nebezpečných chemických látok. Podobnú situáciu pritom riešili už v pondelok. Na rovnakom sídlisku pri neďalekej základnej škole školník objavil sneh zafarbený nažlto.

Miesto podozrivého nálezu ihneď uzatvorili a ohraničili policajnými páskami. Hasiči podozrivú látku naložili do veľkokapacitného kontajnera. Bezprostredne po náleze uzatvorili budovu polikliniky. Hasiči prehrabávali kontajnery a hľadali všetky nádoby s chemikáliou. Pracovali s dýchacími prístrojmi a v maskách. Podľa našich informácií našli viacero nádob. Objavili i nádobu s nápisom dichroman sodný, ide o rovnakú látku akú našli i pred základnou školou. Nádoby uložili do špeciálneho kontajnera a odviezli. Na mieste boli i kriminalisti, ktorí zaisťovali stopy. "Polícia aj v danej veci koná. Jednou z verzií je aj tá, že tieto prípady spolu súvisia," Jana Mesárová, hovorkyňa KR PZ Košice. Podľa informácií televízie JOJ našli viacero nádob s neznámou látkou.

Objavili i nádobu s nápisom dichroman sodný, ide o tú istú látku, ktorú našli v okolí školy deň predtým. Nádoby uložili do špeciálneho kontajnera a odviezli. Na mieste boli i kriminalisti, ktorí zaisťovali stopy. Ako sa ukázalo neskôr, nádoby vyhodila do kontajnerov upratovačka, ktorej to nariadili nadriadení. To, že ide o nebezpečnú látku vraj netušila. "Ruší sa labák a vyhadzovali sa veci. Mne povedali , že mám vypratať celú skrinku a tam boli nejaké fľaše s nejakým materiálom tekutým. Neviem, čo to bolo, ja sa v tom nevyznám, ja som upratovačka, upratujem," povedala pani, ktorá sa stará o poriadok.

Pani priznala, že jej spoločnosť pri práci robili vnučka i s kamarátkou, ktoré potajme pár nádob odniesli a zrejme nechtiac vyliali či vysypali pri neďalekej škole. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Dichroman sodný je totiž vysoko toxický a nebezpečný karcinogén. Prípad vyšetruje polícia.

Pozrite si archívnu reportáž o toxických látkach v rieke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy