Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Turecký prezident vyzval svet, aby uznal Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny
Zdielať na

Turecký prezident vyzval svet, aby uznal Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny

ISTANBUL / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu na samite islamských krajín vyzval svetové mocnosti, aby uznali Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny. Reagoval tak na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom uznal toto mesto za metropolu Izraela.

Erdgoan v úvodnom prejave na mimoriadnom zasadnutí Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule povedal, že rozhodnutie USA je odmenou za izraelské " teroristické činy." Erdogan zdôraznil, že Izrael je okupačným a teroristickým štátom. 

Zmena statusu Jeruzalema, ktorá nebola z medzinárodného hľadiska doriešená, a to v neprospech Palestínčanov, označil Erdogan za prekročenie hranice, za ktorú muslimské štáty nemienia ustúpiť. Preto vyzval USA, aby zvrátili svoje "nelegálne a provokatívne rozhodnutie." Turecký prezident tiež povedal, že je nevyhnutné urýchliť proces zaradenia palestínskej autonómie do všetkých medzinárodných zmlúv. 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás na summite vyhlásil, že Spojené štáty sa svojím krokom "diskvalifikovali" z úlohy mierotvorcu v blízkovýchodnom mierovom procese.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy