Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Korupcia je na Slovensku národným športom
Zdielať na
Krimi

Korupcia je na Slovensku národným športom

BRATISLAVA / V rukách policajtov z Národnej kriminálnej agentúry skončilo niekoľko ľudí v súvislosti s korupciou.

K prvému pokusu o úplatok došlo priamo v budove Slovenského pozemkového fondu. Do kancelárie prišiel tridsaťjedenročný Martin, ktorý mal záujem kúpiť parcely v bratislavskej Rači.

Hovorca Policajného prezídia Michal Slivka potvrdil, že muž mal záujem aj o zníženie ceny a ponúkol úplatok. S tým však nesúhlasila generálna riaditeľka a zavolala políciu.

Stíhaní na slobode

Muž skončil v putách a už je obvinený. Okrem neho rovnako dopadli aj dvaja zamestnanci stanice technickej kontroly v Bratislave.

"Za schválenie spôsobilosti vozidiel na premávku mali prijať úplatok najmenej od troch osôb," potvrdil Slivka. Policajti obvinili aj troch zákazníkov stanice, ktorí úplatok technikom dali.

Všetci sú stíhaní na slobode. V prípade dokázania viny im hrozia tresty od šiestich mesiacov až po osem rokov.

Skutočne funkčný systém?

Vo všetkých staniciach technickej a emisnej kontroly je už viac ako rok v prevádzke kamerový systém. Ten ale evidentne nedokáže odhaliť všetky druhy podvodov.

Nový systém má ale podľa Ministerstva dopravy dobré výsledky a funguje. Technici si napríklad plnia svoje povinnosti dôslednejšie.

"Kým za prvých šesť mesiacov roka 2013, pred zavedením monitorovacích záznamových zariadení, bolo na technickej kontrole hodnotených 97,22 percenta vozidiel ako  spôsobilých, tak za rovnaké obdobie roka 2014 počet spôsobilých vozidiel klesol na 95,22 percenta," dodal hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy