Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Policajt podozrivý z korupcie je stále v službe
Zdielať na

Policajt podozrivý z korupcie je stále v službe

BRATISLAVA / Prípad odsúdeného policajného vyšetrovateľa má Pokračovanie. Potom ako naň upozornila Televízia JOJ sa ním začal zaoberať aj samotný minister vnútra. Napriek vážnym podozreniam z korupcie a dokonca už aj rozsudku Špecializovaného trestného súdu, je policajt stále v aktívnej službe. Vyzerá to tak, že dlho už nebude.

Prípad policajného vyšetrovateľa sa ťahá ešte od roku 2010. Za úplatok mal podľa vyšetrovania inšpekcie zmeniť zápisnicu v istom spise. Pred nedávnom ho už za to odsúdil špecializovaný trestný súd.

Stále v službe

Rozsudok však ešte nie je právoplatný, keďže sa voči nemu policajt odvolal na najvyššom súde. Policajt je stále aktívnym. Ďalej vyšetruje, vypočúva, vydáva uznesenia. Práve na odbore, ktorý má korupciu vyšetrovať.

VIAC ČÍTAJTE TU: Vyšetrovateľ mal zobrať úplatok, polícia ho nemôže prepustiť

"Tým, že bol ten prípad v režime, informácie, neboli sprístupnené ani nadriadeným a tí preto nemohli rozhodnúť," tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Takto vysvetľuje minister vnútra situáciu, prečo policajta, už pri prvom vážnom podozrení, z policajného zboru neprepustili. Podľa zákona to už neskôr urobiť nemohli. Mohli ho však postaviť mimo službu.

K tomu dôjde zrejme až teraz. "Po tomto rozsudku je to nejaký aktualizačný prvok, ktorý môže umožniť nadriadeným konať aj v súvislosti s postavením mimo služby," dodáva Kaliňák.

"Žiadneho policajta by som okamžite neprepúšťal po vznesení obvinenia zo služobného pomeru. Keď je tak závažná vec a má jeho nadriadený názor, že jestvuje veľké podozrenie, tak ho postavím mimo službu," hovorí bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

Viac prípadov

Výraz ako postavenie mimo službu sa v posledných dňoch v médiách skloňuje až pričasto. Naposledy u tvrdo zasahujúceho bratislavského PMJ-čkara.

Narozdiel od tohto prípadu, s ním sa nadriadení paradoxne nemaznali. "Korupcia a zneužívanie právomocí verejného činiteľa sú dve rozdielne veci. Vždy je to podľa veci. Určite je takýchto prípadov viac," tvrdí Kaliňák.

Aj niekdajší šéf vyšetrovateľov, Jaroslav Ivor hovorí o tom, aby sa pri trestaní policajtov postupovalo jednotne, no nie bezhlavo. "Situácia sa môže všelijako vyvinúť. Ak bude právoplatne odsúdený, tak šup a je vonku. Ak sa nepreukáže, mali by sa mu ospravedlniť a v služobnom pomere by mal ďalej pokračovať," dodáva Ivor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy