Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyšetrovateľ mal zobrať úplatok, polícia ho nemôže prepustiť
Zdielať na

Vyšetrovateľ mal zobrať úplatok, polícia ho nemôže prepustiť

BRATISLAVA / Úplatok tisíc eur si mal za zmenenie zápisnice vypýtať bratislavský vyšetrovateľ. Prišlo sa na to a špecializovaný trestný súd ho už odsúdil. Vymeral mu päťročný trest. Paradoxné je, že aj napriek tomu, je stále policajtom a nie je vylúčené, že nejaký čas ešte bude.

Podľa zistení TV JOJ pracuje policajný vyšetrovateľ na policajnom oddelení na odbore ekonomickej kriminality.

Zmena zápisnice

Ešte v marci v roku 2010 si podľa obžaloby tento policajný kapitán vypýtal tisíceurový úplatok. Mal za to zmeniť zápisnicu v prípade, na ktorom pracoval.

Celé to mal urobiť tak, aby mohli zastaviť stíhanie istej osoby. "O trestnom stíhaní príslušníka policajného zboru bolo krajské riaditeľstvo v Bratislave informované na základe hlásenia sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra," uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Karina Považanová.

"Špecializovaný trestný súd uznal obžalovaného Pavla P. vinným zo zločinu prijímania úplatku a uložil mu trest odňatia slobody v trvaní piatich rokov," potvrdila hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Napriek tomu, že bol odsúdený Špecializovaným trestným súdom pre korupciu, vypočúva ďalej. Nie len že nebol prepustený, nebol ani postavený mimo službu.

Pravdou je aj to, že rozsudok ešte nie je právoplatný, keďže sa voči nemu policajt odvolal na najvyššom súde. Ani to však podľa bezpečnostného experta nie je dôvod na to, aby bol stále aktívnym.

Policajt tak ďalej vyšetruje, vypočúva, vydáva uznesenia. "Pokiaľ sa dopustil trestnej činnosti a bol takým orgánom ako je špeciializovaný trestný súd osúdený, tak tam už niet čo riešiť," tvrdí bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Polícia ho nestihla prepustiť

Podľa vyjadrenia krajského policajného riaditeľstva policajta prepustiť vraj nemôžu, lebo to nestihli. "Vzhľadom k uplynutiu objektívnej lehoty na prepustenie policajta, nebolo možné začať konanie o jeho prepustení," uviedla Považanová.

Na otázky prečo nebol vyšetrovateľ postavený mimo službu, a na koľkých prípadoch v súčastnosti vlastne pracuje sme odpovede nedostali. "Pokiaľ už tam orgány činné v trestnom konaní v takom rozsahu vstúpili a vykonali celú trajektóriu, tak je to také zvláštne celé," dodáva Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy