Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ako vidí znalec možné prepustenie Černáka? Vysvetlil, kedy by dal zelenú
Zdielať na

Ako vidí znalec možné prepustenie Černáka? Vysvetlil, kedy by dal zelenú

PIEŠŤANY / Mikuláša Černáka teraz čaká kolotoč stretnutí so znalcami, vrátane toho z odboru psychiatrie. Dlhoročný odborník Svetozár Droba vysvetlil, ako on vidí možné Černákovo prepustenie a čo sa v takýchto prípadoch posudzuje. Znalecké posudky totiž môžu zohrať kľúčovú úlohu.

Klinický psychiater Svetozár Droba vysvetlil, ako sa posudzuje duševný stav odsúdeného. "Z hľadiska klinickej a forenznej psychiatrie je to hlavne či vedel rozpoznať protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania a či toto konanie vedel ovládať," vysvetlil.

​Psychiater doplnil, že pri prepúšťaní na slobodu sa posudzuje, či je pre spoločnosť stále nebezpečný. To sa zisťuje v prípade premyslených, zmysluplných a zrozumiteľných skutkov. "Ide o vraždy, ktoré ten človek vykonal pri plnom vedomí a plne premyslene s úmyslom niečo získať pre seba. Tam skutočne treba veľmi opatrne narábať s tým, nakoľko došlo i počas dlhodobého výkonu trestu k náprave tohto páchateľa," tvrdí psychiater Droba.

​Podľa Svetozára Drobu sám páchateľ prehlasuje, že v tom čase urobil nesprávne rozhodnutia a že to ľutuje. "Po tých mnoho 10-ročných skúsenostiach, ktoré prežil vo výkone trestu, je možné, že už má natoľko pod kontrolou svoje konanie, že už takéto nesprávne rozhodnutie v budúcnosti neurobí. S istotou to samozrejme povedať nemôžeme nikdy," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy