Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vláda má plánovať zaviesť zmeny v hazardných hrách. Samosprávy sú znepokojené
Zdielať na

Vláda má plánovať zaviesť zmeny v hazardných hrách. Samosprávy sú znepokojené

BRATISLAVA / Naša vláda podľa opozície plánuje zmeny aj v hazarde. Progresívne Slovensko tvrdí, že chce mestám odobrať právomoc regulácie napríklad kasín. Samotné samosprávy z toho nadšené nie sú. Naopak "Asociácia kasín" to víta.

"Najväčší problém je to, že chcú odobrať tú právomoc samosprávam. A tým pádom vlastne samosprávy vôbec nebudú mať kontrolu nad tým, ako ten hazard v mestách vyzerá. My s tým nesúhlasíme," hovorí Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). 

Únia miest a obcí ale tvrdí, že oficiálne žiadnu informáciu ešte nemajú. "Ale vraj také niečo vláda pripravuje. Podľa môjho názoru, to bude asi kvôli tomu, že si chce takto zabezpečiť financovanie možno športu, cez ministerstvo športu cestovného ruchu," tvrdí prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Po novom by rozhodnutia ohľadom herní a kasín mal vydávať Úrad na reguláciu hazardných hier, ktorý spadá pod rezort financií. Detaily k tomu, ale ešte nevedia ani samotní koaliční poslanci.

Dôvodom má byť podľa koalície šetrenie. "Hazard je jedna z vecí, kde sa teda šetriť dá. Pretože, keď niekto má na to, aby chodil hrať, alebo aby gembloval, tak jednoducho, asi za to bude musieť zaplatiť viac, alebo štát by mal z toho získať viac," tvrdí Samuel Migaľ (Hlas-SD).

"KDH v tomto vidí veľký zásadný problém. A sme za obmedzenie hazardu naďalej," hovorí Marián Čaučík (KDH). "Hazard má zásadné dopady aj na to, ako fungujú rodiny. Ľudia majú záujem na tom, aby to bolo takým spôsobom nastavené, ako to bolo doposiaľ," hovorí Plaváková. 

"Vláda sa teraz pozerá na všetky strany a zisťuje, kde môže zdierať ľudí, kde môže zaviesť nové dane a kde môže získať ďalšie peniaze, aby mohli ďalej rozhadzovať," uviedol Branislav Gröhling (SaS). 

Dialóg so samosprávami, ale ešte nezačal. "Zatiaľ sa s nami nikto nestretol. Takže uvidíme, že čo to má znamenať. Ale, ak by sa to stalo, tak je to také tiché zoštátňovanie, kde vlastne si štát preberá a centralizuje si v rukách svoje rozhodnutia a moc," hovorí Rybníček. 

Naopak asociácia kasín je za túto novinku

Pod ňu spadajú spoločnosti, ktoré na Slovensku prevádzkujú viac ako 20 kasín. A tie majú podľa predsedu predstavensta Jozefa Skubeňa dlhodobé licencie. "Vzhľadom na to, čo sa deje na Slovensku, tak my by sme uvítali, že by sa také niečo udialo. Ten zákaz, prohibícia, čo robia niektoré mestá jednoducho nefunguje. Nefungovali nikdy," tvrdí Skubeň.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy