Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po zaočkovaní svojich zdravotníkov hlásia niektoré nemocnice voľné kapacity, v Prešove už očkujú aj kuchárov
Zdielať na

Po zaočkovaní svojich zdravotníkov hlásia niektoré nemocnice voľné kapacity, v Prešove už očkujú aj kuchárov

BRATISLAVA / Očkovanie proti koronavírusu každý deň prináša nové otázky. Súvisia najmä s jeho organizáciou v jednotlivých vakcinačných centrách. Kým niekde sa čaká v radoch a zdravotníkov nestíhajú očkovať, inde ich naopak vyzývajú, aby prišli. Ak sú voľné kapacity, tak v niektorých zariadeniach prišiel na rad aj ostatný zdravotnícky personál. Očkovanie pre obyčajných ľudí je však stále v nedohľadne.

Zatiaľ čo vo veľkých mestách sú vakcinačné centrá plné od skorého rána až do večera, v menších mestách už hlásia voľné kapacity. "Napríklad v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, v Martine. Tam je väčší počet zdravotníkov, lebo tam sú veľké nemocnice. V tých menších mestách je menší počet zdravotníkov, preto ten počet je logicky nižší," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Voľné termíny na očkovanie hlásia aj menšie nemocnice na východe Slovenska, medzi nimi aj nemocnica v Humennom. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je ich voľných ešte viac ako 260, v susedných Michalovciach približne tisícka. V rámci vakcinačného programu tam zaočkujú do 15. januára všetkých zamestnancov, ktorí o to prejavili záujem.

"Za tento čas zaočkujú napríklad nemocnice v Michalovciach a v Humennom po vyše 650 zamestnancov, z ktorých drvivá väčšina sú zdravotníci," upresnil hovorca siete nemocníc v Tomáš Král.

Zmätok okolo očkovania

Dianie okolo očkovania však prinieslo aj menší zmätok. V Humennom sa objavila mylná informácia, ktorá bežných ľudí poriadne prekvapila. Mesto totiž zverejnilo správu o tom, že budúci týždeň sa bude môcť zaočkovať už aj verejnosť a ľudí vyzývali, aby sa prihlásili.

"Mrzí nás, že vzniklo toto nedorozumenie. Ale mesto Humenné malo také informácie, že očkovanie verejnosti sa začne 18. januára," uviedol hovorca mesta Humenné Marián Škuba. Online formulár je však zatiaľ určený iba pre osoby z takzvanej kritickej infraštruktúry. V humenskej nemocnici plánujú od budúceho týždňa očkovať aj zdravotníkov z okolitých miest.

Očkujú už aj kuchárov

Aj prešovská nemocnica už ponúka voľné termíny aj pre iných ako svojich zdravotníkov. Do radu na očkovanie sa v utorok postavili aj zamestnanci nemocničnej kuchyne.

"Chceli sme ísť čím skôr. Tiež sa staráme o našich stravníkov, potrebujeme byť zdraví," povedal kuchár z nemocničnej kuchyne Rastislav Tabák. Podľa primárky oddelenia infektológie prešovskej nemocnice Nataši Špilákove ich nemocnica stojí na každom jednom zamestnancovi. Podľa termínov cez online formulár ministerstva zdravotníctva má aj prešovská nemocnica stále viac ako 1500 voľných očkovacích kapacít na najbližšie dni. Ako upresnila pimárka Špiláková, podľa ich skúseností sa termíny budú veľmi rýchlo míňať.

Vakcinačná stratégia

Ministerstvo zdravotníctva postupne prispôsobuje vakcinačnú stratégiu. Zdá sa, že aj s ohľadom na prevalené kauzy a možiace sa upozornenia na opodstatnenosť zaočkovania rôznych viac či menej prominentných pacientov. "Poprosili sme nemocnice, aby mali aj takzvaný rezervný zoznam. Aby hneď vedeli operatívne reagovať a zaradiť niekoho priamo na očkovanie, ak sa miesto uvoľní," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort zdravotníctva v prípade uvoľnenia očkovacích kapacít pre zdravotníkov v prvej línii odporúča vakcinačným centrám v regiónoch, aby vypomáhali tým, ktoré očkovať nestíhajú. Tak aby sa zdravotníci z väčších miest zaočkovali u nich. Ak by však aj tak ostávali voľné miesta, nasledovať v očkovaní majú pracovníci kritickej infraštruktúry. "Napríklad prednostovia Okresných úradov, lebo oni sú aj členovia bezpečnostných rád v jednotlivých regiónoch a podobne," dodala Eliášová.


Medzičasom opäť na facebooku zareagoval premiér Matovič. Prednostné očkovanie chce trestať sumou 10-tisíc eur. Paradoxne, aj keď on sám tak pôvodne chcel urobiť tiež a nechať vakcinovať svoju mamu a manželku Pavlínu. Pre nedostatok ním požadovaných lajkov v ankete k tomu však podľa Matovičového vyjadrenia nakoniec nedošlo.

✅ Ak si niekto myslí, že si urobí biznis z protekčného očkovania svojich známych, tak je na veľkom omyle. Požiadal som...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 12. januára 2021

Súvisiace články

Najčítanejšie správy