Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V slovenských horách vlani zomrelo 40 ľudí
Zdielať na

V slovenských horách vlani zomrelo 40 ľudí

VYSOKÉ TATRY / Vlaňajší rok hodnotí šéf Horskej záchrannej služby ako veľmi náročný. A to napriek tomu, že počet zásahov bol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o niečo menší. Záchranné akcie však boli ťažšie a čo je najsmutnejšie, obetí neubudlo. V horách zahynulo 40 ľudí.

V marci 2020 bolo informácií o víruse veľmi málo a opatrnosť bola vysoká. Horskí záchranári z Vysokých Tatier napriek tomu museli nájsť turistu, ktorý zahynul pod Vysokou. V ochranných oblekoch manipulovali s telom. Pre zlé podmienky sa im ho z hory podarilo dostať až o dva dni.

Nebola to jediná tragédia a ani zásah, úrazy na chodníkoch a uviaznutí ľudia zamestnávali kolegov aj z ostatných oblastných stredísk horskej záchrannej služby. "V roku 2019 sme mali zhruba okolo 2 880 zásahov, minulý rok to bolo 2 450, čiže pokles o zhruba 20 alebo 19 percent," informuje riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Počet zásahov je síce nižší, ale počet mŕtvych ostal žiaľ vysoký. "V slovenských horách zomrelo 40 ľudí," hovorí Janiga. Horskí profesionáli okrem záchrannej činnosti pomáhali aj pri celoplošnom testovaní. Napriek aktuálnemu zákazu vychádzania stále majú komu pomáhať. "Sú to síce jednoduchšie zásahy na uzavretých lyžiarskych tratiach ale slúžia pre rôznych návštevníkov, sankárov," hovorí  Janiga. 

Záchranárov neobišiel ani Covid-19. "Sú oblasti, ktoré sú alebo boli veľmi výrazne zasiahnuté, napríklad ako Malá Fatra a čiastočne aj Veľká Fatra," informuje Janiga. V súčasnosti je niekoľko horských záchranárov, z niekoľkých oblastných stredísk v karanténe. Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga povedal, že záchranná činnosť ohrozená nie je a profesionáli sú pripravení kedykoľvek vyraziť do terénu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy