Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Najvyšší súd zamietol odvolanie Kočnera a Ruska, potvrdil im tak devätnásť rokov za mrežami
Zdielať na

Najvyšší súd zamietol odvolanie Kočnera a Ruska, potvrdil im tak devätnásť rokov za mrežami

PEZINOK / V kauze miliónových televíznych zmeniek si Marian Kočner a Pavol Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov. Rozhodol o tom v utorok senát Najvyššieho súdu SR (NS), ktorý zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách Slovenska, rozsah presahuje 70 mil. eur. Vyhrali sme nielen bitku, vyhrali sme závažnú vojnu," vyhlásil po pojednávaní prokurátor Ján Šanta. Slovenské súdy podľa Šantu ukázali, že sú schopné vyniesť rýchle rozhodnutie. "To je veľká nadej a odkaz do budúcnosti," dodal. 

Doplnil však, že obaja odsúdení budú môcť ísť po zhruba 15 rokoch na slobodu, keďže im uplynú tri štvrtiny výšky trestu. Kočnerov majetok ostáva však nateraz nedotknutý. "Nevidím tu zásadný problem, v tejto chvíli sa aktivujú iné ekonomické kauzy, v ktorých je stíhaný a jeho majetok zaistený," vyjadril sa Šanta. Podľa obhajcu poškodenej televízie Daniela Lipšica je dnešok významný deň pre spravodlivosť, keďže, ako tvrdí, ešte pred pár rokmi by bolo nemysliteľné, aby si osoby ako Kočner odsedeli 19 rokov za mrežami. 

Právny zástupca Marek Para potvrdil, že rozhodnutie senátu napadnú na európskych súdoch. "Toto nemôžem považovať za spravodlivý proces. S niektorými závermi nesúhlasíme, máme možnosť napadnúť rozhodnutie senátu, počkáme na písomné rozhodnutie," uviedol. 

Podpisy na zmenkách 

Podľa NS sú závery od znalkyne Strakovej, ktorá posudzovala podpisy Pavla Ruska, presvedčivejšie ako závery znalkyne, ktoré navrhovali vypočuť obhajcovia obžalovaných. Erika Straková zistila, že Rusko sa podpisoval v roku 2002 inak, ako sa podpísal na sporné zmenky. Najvyšší súd neuveril ani Ruskovej obrane, že si podpis zmenil pri vystavení zmeniek preto, aby bol čitateľnejší. To, že sa Rusko mal inšpirovať pri úprave podpisu šifrou používanou jeho otcom, je podľa NS nepresvedčivá obrana. NS uviedol, že je nepravdepodobné, aby pohľadávku v sume 500 mil. eur nepojali v účtovníctve obe spoločnosti. 

Nepresvedčivo vyzneli tvrdenia Pavla Ruska, že pohľadávka voči Marianovi Kočnerovi bola jeho osobným záväzkom, preto o nej nikomu nehovoril. Pritom je zrejmé, že prostredníctvom falošnej a nepravej zmenky chcel odčerpať od televíznej spoločnosti značnú sumu. Zmenky sú sporné ako celok. Aj údaj o avalistovi (ručiteľovi zmenky, poznámka redakcie) je nepravdivý. Súd prvého stupňa postupoval správne, keď navrhované ďalšie dokazovanie obžalovaným odmietol.

Skutok sa stal, mafia dnes prehrala, komentujú rozsudok v kauze zmenky politici

V kauze miliónových televíznych zmeniek dnes rozhodla spravodlivosť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Spravodlivosť dnes konečne dobehla aj Pavla Ruska a Mariana Kočnera. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Reagovala tak na rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu SR (NS SR), na základe ktorého si v kauze miliónových televíznych zmeniek Kočner a Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov.

Podľa podpredsedu Národnej rady SR (NR SR) Juraja Šeligu (Za ľudí) je to, že idú do väzby, dobrá správa pre Slovensko. „Skutok sa stal, najvyšší súd ich uznal vinnými. Éra Mariana Kočnera sa definitívne skončila. Časy, kedy sa Marian Kočner mohol spoľahnúť na svojich politických ochrancov a kamarátov, ktorí mu roky kryli chrbát, sú preč,” napísala Remišová. Prípad Kočnera a Ruska je podľa nej ukážkou toho, ako môžu štátne orgány fungovať, ak nie sú zneužívané a korumpované systémom „našich ľudí”.

Snaha o obrovský podvod, arogancia a bohorovnosť Kočnera a Ruska, ktorú odhalilo vyšetrovanie a dokazovanie, ukázala podľa Šeligu dve tváre Slovenska. „Mafiu, ktorá sa cítila nedotknuteľne a vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sa neboja a robia si svoju prácu poctivo. Mafia dnes prehrala,” doplnil vo svojom profile na sociálnej sieti. „Kočner začína hľadieť spravodlivosti priamo do očí. Devätnásť rokov bude dlhý pohľad,” Uzavrel Šeliga.

„Žeby predsa len existovala na Slovensku spravodlivosť? Dnes dala o sebe vedieť výrazným spôsobom,” napísal na sociálnej sieti predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš.

Podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) sú Kočner a Rusko tam, kde patria. „Koniec výletov na jachte, návštev generálnej prokuratúry, sledovania novinárov a ich rodín, koniec odtučňovacích kúr v Indii a koniec šikany nepohodlných, ktorí bojovali proti gaunerom ako Kočner a Rusko. Ich koniec je presne taký, aký si zaslúžili,” uviedla Nicholsonová na sociálnej sieti.

Nepomohli ani odvolanie sa na Najvyšší súd

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v tomto prípade vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian Kočner má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian Kočner voči Pavlovi Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana Kočnera požadoval trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. "Obžalovaný Kočner nepochybne zohral tú podstatnejšiu úlohu. Najvyšší súd chce vykonať väčší rozsah dokazovania. UŽ z minulého pojednávania vieme, že to bude výsluch znalkyne, rozhodnute to bude čítanie listín a správa podávaná predsedkyňou senátu," uviedol pre TV JOJ pred pojednávaním Šanta s vierou, že sa pojednávanie zavŕši v stredu bez ďalších prieťahov. Kočnerov právny zástupca Marek Para novinárom priblížil, že v utorok bude aj znalecké dokazovanie týkajúce sa písmoznalectva. 

Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť už 10. a 11. novembra 2020, zrušili ho však pre pandemickú situáciu. Ďalší termín NS SR určil na 15. a 16. decembra minulého roku. Na verejné zasadnutie sa však vtedy nedostavil Pavol Rusko. Tvrdil totiž, že má pre útok kyselinou poškodený zrak. Polícia ho však na návrh prokurátora zadržala a NS SR následne rozhodol o jeho väzobnom stíhaní pre hrozbu úteku.

Kočner aj Rusko okamžite nastúpia do výkonu trestu

Marian Kočner neprávoplatne oslobodený z objednávky vraždy Jána Kuciaka je vo väzbe od júna 2018, ale pre iný prípad. Do väzby ho dostal prokurátor ÚŠP Ján Šanta pre stíhanie v kauze zmenky. Kočnerovi beží aktuálne už tzv. súdna väzba aj v prípade, že NS SR potvrdí prvostupňový rozsudok, voči ktorému sa dvojica odvolala. Kočner aj Rusko okamžite nastúpia do výkonu trestu.

Kľúčovým dôkazom pre odsúdenie dvojice bola aj SMS komunikácia, ktorú polícia získala po zaistení Kočnerovho mobilu zo šifrovanej aplikácie Threema. Práve Threemu obhajoba dodnes spochybňuje a tvrdí, že niektoré pasáže z komunikácie chýbajú, prípadne boli dodatočne upravované. Mobil polícii odovzdal niekdajší dôverník Mariana Kočnera a dnes svedok proti nemu, expríslušník SIS Peter Tóth.

Pavol Rusko spochybňuje aj znalecký posudok, ktorý vyhotovila znalkyňa pre účel trestného konania. Rusko tvrdil, že v čase, keď vystavil ako šéf televízie Kočnerovej spoločnosti Gamatex zmenky na sumu takmer dve miliardy korún, používal iný podpis. Neskôr sa už podpisoval inak.

Aj cez Ruskove podpisy prokurátor preukazoval to, že vystavené zmenky sú len výmysel obžalovaných a boli vystavené najskôr v roku 2014 a nie ako tvrdia obžalovaní.

Väzobne stíhali aj Ruska 

Ruska prokuratúra v prípade stíhala na slobode. Pre inú trestnú veci - prípravu vraždy Ruskovej bývalej spoločníčky v televízii. Pre obavy súdu pre možný útek do zahraničia mal na nohe monitorovacie zariadenie. Keďže OČTK nedávno zachytili Ruskove aktivity údajne smerujúce k jeho úteku do Afriky, Najvyšší súdu vyhovel prokuratúre a Pavla Ruska vzal do výkonu väzby, ale už pre prípad zmenky. Po definitívnom rozsudku by sa im pobyt vo väzbe mal započítať do výkonu trestu.

​Vo veci falšovania zmeniek čelí separátnemu procesu aj obžalovaný Štefan Ágh. Ten na hlavnom pojednávaní na ŠTS v novembri 2020 odmietol svoju vinu. V procese s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom vystupoval v pozícii svedka, pričom potvrdzoval verziu obžalovaných, že zmenky vznikli v roku 2000 ako súčasť vysporiadania sporu o TV Markíza v rámci kauzy Gamatex.

Najvyšší súd SR (NS SR) z verejného zasadnutia v kauze miliónových zmeniek naplánovaného na utorok 12. a stredu 13. januára vylúčil verejnosť. Ako informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, dôvodom je aktuálna epidemiologická situácia. „V záujme ochrany zdravia obyvateľstva pred šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 dospel najvyšší súd k záveru, že je nevyhnutné verejnosť z účasti na verejnom zasadnutí, ktoré sa bude konať 12. – 13. januára vylúčiť,“ uviedla Važanová.

Važanová doplnila, že vzhľadom na pandemickú situáciu bude vstup do budovy umožnený len pre procesné strany a pre osoby, ktorých účasť je na pojednávaní nevyhnutná. Z tohto dôvodu nebude verejnosti a médiám umožnený vstup do budovy za účelom účasti na verejnom zasadnutí.

Šanta pred pojednávaním: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy