Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Meteorológ upozorňuje: nasneží a teploty môžu klesnúť až na mínus 20 °C
Zdielať na

Meteorológ upozorňuje: nasneží a teploty môžu klesnúť až na mínus 20 °C

SLOVENSKO / Minuloročný november podľa meteorológov patril k rekordne teplým a takisto december aj prvý januárový týždeň. Teraz však nastal zlom. V tradične najchladnejších oblastiach teploty klesli naozaj hlboko a zastavili sa pod mínusovou desiatkou, vo výnimočných prípadoch zaútočili až na mínus 20 °C. Juhozápad bol tradične miernejší, ale aj tam štípal mráz, ktorý potrápil aj motoristov. Meteorológovia hovoria, že sa začala ozajstná zima a príde ešte aj sneh a tuhší mráz.

V Oravskej Lesnej namerali pri zemi mínus 18 stupňov Celzia. Ide o rekord tejto sezóny, aj keď v noci nesnežilo, majú tu 10 cm snehovú pokrývku. Mrazivo bolo aj v okolí Dolného Kubína a v Oravskej Porube ortuť teplomera klesla na mínus 11stupňov Celzia. Zamrzla aj voda pre kone v napájadlách. "Na noc im dávame zimné výbehové deky, aby sa udržiavali v teple, aby sa predišlo nachladnutiu," hovorí chovateľka koní.

Kone však potrebujú aj v takomto počasí pravidelný pohyb. "Cez zimu by sa mal kôň zahriať najmä na vychádzkach, nielen vo výbehoch, ale hlavne na vychádzkach," hovorí chovateľka koní. "Na Orave to bolo lokálne až pod mínus 15 °C, dokonca niekde sa mohlo vyskytnúť aj do mínus 18 °C," informuje meteorológ Daniel Cibula. Na juhozápade udreli síce len slabé mrazíky do mínus 4 stupňov, no aj tak to bol teplotný skok z plusových 5 až 6 stupňov minulých dní. "Do rána sa zmenšila oblačnosť, čiže teplota poklesla na mínus 4 °C," hovorí Cibula.

Majitelia psíkov zakúsili štípanie mrazu a motoristi sa zmenili na dídžejov, keď zápasili s námrazou na oknách. Na zvyšku Slovenska to bolo podobné, ale s teplotami okolo mínus 10 °C, napríklad v Liptovskej kotline, alebo na Gemeri. "Táto oblasť je tiež jedna z najchladnejších na Slovensku, alebo pod Tatrami," hovorí Cibula.

Síce poriadne prituhlo, ale ani zďaleka nie je možné hovoriť o rekordoch napríklad v porovnaní s 11. januárom 1968. "V niektorých lokalitách je rekord na úrovni  mínus 25 stupňov," hovorí Cibula. 


Čaká nás ozajstná zima nielen mrazom ale aj snehom. Už v utorok popoludní, keď sa oteplí a meteorológovia predpovedajú sneženie. "Na krajnom juhozápade sa to môže miešať aj s dažďom, ale len prechodne," hovorí Cibula. Na severe môže napadnúť do 10 cm snehu. Posneží ale aj v stredu a vo štvrtok a potom to celé opäť poriadne zmrzne. "V niektorých oblastiach až pod mínus 15 až mínus 20 stupňov, v nížinách do mínus 10 °C," hovorí Cibula.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy