Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vitajte v brexite, pane. Povedal holandský colník britskému vodičovi a zhabal mu desiatu
Zdielať na

Vitajte v brexite, pane. Povedal holandský colník britskému vodičovi a zhabal mu desiatu

HOLANDSKO / Tvrdé podmienky brexitu pocítili vtipným spôsobom aj britskí vodiči. Holandskí colníci im zhabali všetky desiate, ktoré si pripravili doma na dlhú cestu. Medzi žemľami bolo totiž mäso, a to je podľa nových pravidiel zakázané prevážať, rovnako ako zeleninu a ovocie. Oveľa horšie dopadli desiatky Britov, ktorí sa snažili od začiatku roka dostať do Holandska. Krajina im ako neúnijným občanom zakázala vstup pre protipandemické opatrenia.

Holandská televízna stanica NPO 1 zachytila ​​v reportáži problém, na ktorý môžu po brexite Briti naraziť pri príchode do štátov Európskej únie. Holandskí colníci totiž kvôli zákazu dovozu niektorých potravín zabavili jednému z vodičov chlieb s údeninou, ktorý si viezol ako desiatu. "Vitajte v brexite, pane," hovorí v reportáži prekvapenému Britovi jeden z colníkov.

Británia opustila Európsku úniu vlani na konci januára. Na konci minulého roka skončilo aj prechodné obdobie, počas ktorého ešte dodržiavala väčšinu pravidiel EÚ. Od začiatku roka platí provizórna dohoda o nových vzťahoch, na ktoré sa Británia a EÚ dohodli na Štedrý deň. Na jej základe okrem iného nemôžu Briti pri individuálnych cestách do EÚ dovážať určité druhy potravín, napríklad mäso, ryby či mliečne produkty.

V reportáži holandskej televízie NPO 1 je zachytený zásah colníkov, ktorí kontrolujú cestujúceho z trajektu, ktorý priplával do prístavu Hoek van Holland. "Už nesmiete do Európy dovážať určité druhy potravín, ako je mäso, ovocie, zelenina, ryby a také veci," hovorí jeden z colníkov udivenému Britovi, ktorému zabavuje desiatu zabalenú v alobale. Na mužovu otázku, či si môže nechať aspoň chlieb, keď z neho vyberie mäso, colník odpovedá: "Nie, všetko bude zhabané. Vitajte v brexite, pane, ospravedlňujem sa."

Podľa Európskej komisie je zákaz dovozu mäsa a mliečnych výrobkov z Británie nutný, aby sa zabránilo prenosu choroboplodných zárodkov, ktoré by mohli okrem iného spôsobiť u zvierat choroby, ako je slintačka a krívačka, či klasický mor ošípaných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy