Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Napriek únave zdravotníci vytvárajú vianočnú atmosféru pre pacientov na covidom oddelení
Zdielať na

Napriek únave zdravotníci vytvárajú vianočnú atmosféru pre pacientov na covidom oddelení

PREŠOV / Ťažké časy prežívajú aj v prešovskej nemocnici. Aj keď tieto dni nie sú ľahké ani pre zdravotníkov, ani pre pacientov, snažia sa udržať si dobrú náladu. A chcú si spríjemniť chvíle aj takto pred Vianocami. Samozrejme, nechýba ozdobený vianočný stromček ako sa na pravú nemocnicu patrí - injekčnými striekačkami a nafúknutými chirurgickými rukavicami.

V Prešove zriadili covidové oddelenie v budove geriatrie. Keďže stále tam ostali iné oddelenia, prísne dbajú na to, aby sa na poschodia, ktoré obsadili covid lôžkami nedostal ten, kto tu nepatrí. Okrem nápisov už na prvý pohľad na personál v ochranných pomôckach prezradí veľa. 

V overaloch musia zdravotníci odpracovať 12 hodinové zmeny. Na chodbách je všadeprítomná dezinfekcia. "Samozrejme, ja keď robím primársku vizitu, obliekam sa kompletne do všetkých ochranných prostriedkov," konštatovala primárka oddelenia infektológie, Nataša Špiláková. Za 12 hodín si môžu oddýchnuť len na hodinu. Vtedy sa môžu aj z overalov vyzliecť a potom obliecť nové. Tak ako to nie je ľahké pre zdravotníkov, nie je to ľahké ani pre samotných pacientov. Najmä ak niektorí prišli z iných oddelení. "Veľká skupina pacientov pochádza z domovov sociálnych služieb, kde už celé mesiace boli zakázané návštevy," povedala Nataša Špiláková, primárka oddelenia infektológie. A tak zdravotníci im poskytujú často nielen tú zdravotnú starostlivosť, ale aj psychickú podporu. Starajú sa im dokonca o to, aby mali stále nabité mobilné telefóny, či tablety. "To je vlastne jediný kontakt pacientov s rodinou," zhodnotila zdravotná sestra Martina. Že sa blížia Vianoce pripomína na covidovom oddelení aj netradične ozdobený vianočný stromček. V neľahkej situácii myslia každoročne na pacientov v nemocnici aj žiaci Strednej zdravotníckej školy. Desiatky darčekov teraz skončia na oddelení, ktoré vlani ešte ani neexistovalo. Pocit domova sa im snaží zabezpečiť aj nemocnica. Práve na sviatky býva strava zložená z tradičných sviatočných jedál, ktoré si ľudia zvyknú pripravovať aj doma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy