Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kde nás otestujú počas sviatočných dní?
Zdielať na

Kde nás otestujú počas sviatočných dní?

SLOVENSKO / Nápory pred niektorými odbernými miestami na PCR testy boli dnes v hlavnom meste väčšie ako inokedy. Dôvodom je, že ľudia chcú cez sviatky navštíviť svojich príbuzných bez toho, aby ich ohrozili. Zisťovali sme, kde sa môžete otestovať ešte aj počas sviatočných dní.

Opakovane nás odborná obec vyzýva k testovaniu pri príznakoch, či kontakte s pozitívne testovaným. Kde nás ale otestujú počas sviatočných dní? V dlhých radoch ľudia čakali na PCR test v nedeľu v Bratislave. "Ja naozaj odporúčam ľudom, aby sa testovali aj počas sviatočných dní, ak majú príznaky," hovorí infektológ prof.MUDr.Pavol Jarčuška. 


Mobilné odberové miesta, kde vás otestujú antigénnymi testami zadarmo ale počas sviatočných dní 24,25,26.12 zostanú zatvorené. Testovať by v týchto dňoch možno mohli mestá, či obce ale zatiaľ neavizujú nič. "Nemáme tieto informácie. Očakávame, že pôjde o individuálne prípady, ktoré aj v čase sviatkov, či pred sviatkami budú iniciovať kroky, ktorými by plošne otestovali svojich obyvateľov," hovorí podpredseda ZMOS Jozef Turčány. "To je vážna, ťažká logistická vec. To je neuskutočniteľné. Akokoľvek sa to zdá pekné a logické, je to neuskutočniteľné. Kde zoberieme testy? Veď na Slovensku nie sú testy," hovorí prezident únií miest SR Richard Rybníček. 

Otestovať sa PCR testom bude možné druhý sviatočný deň 26. decembra v sieti z jedného zo súkromných laboratórií. "O testovanie je v súčasnosti veľký záujem. Napriek tomu dňa 24 a 25. decembra nebudeme testovať," informuje hovorkyňa Medirexu Diana Madaraszová. 

Aj keď denne prírastky za posledné týždne vysoko presahujú 5000 pozitívne testovaných denne a záujem o testovanie je každý deň ministerstvo zdravotníctva cez zazmluvnené subjekty testovať 24,25,26.12 nebude. "Počas sviatkov odporúčame v kontexte rád odborníkov zostať doma, resp. s najbližšou rodinou. Otestovať sa dá bezplatne následne v najbližších pracovných dňoch," telefonuje hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. 


V našom najväčšom lyžiarskom stredisku v Jasnej chcú zriadiť odberné miesto počas sviatkov v niektorej zo svojich budov. "V reštaurácii, ktorá nefunguje asi ani celú zimu nebude fungovať zrejme, tam bude jedno veľké odberové miesto. V pondelok alebo utorok by sa to malo rozbehnúť," hovorí prevádzkovateľ Tatry mountain resorts Igor Rattaj. V stredisku sa môžu otestovať aj jednodňoví, či dvojdňoví lyžiari, avšak prevádzkovatelia sa obávajú návalu na odberové miesto v stredisku. "Primárne pre našich ubytovaných hostí a pre tých vyjazdených lyžiarov. Jednodňoví lyžiari a návštevníci, odporúčam, aby si zabezpečili testy v mieste bydliska, alebo inde," hovorí Rattaj. 

"Pre lyžiarov z južnej strany Chopku, je odberové miesto v Bystrej, kde bude možné sa otestovať každý deň okrem 24.12," informuje marketingová manažérka v stredisku Jasná Janka Kňavová. 


Pod tatrami sa počas vianočných sviatkov testovať nebude, jedinou výnimkou je popradská nemocnica. Tu sa budú robiť PCR testy v jeden jediný sviatočný deň. "Rozhodli sme sa v čase druhého sviatku vianočného vyjsť v ústrety všetkým samoplatcom, ktorí sa z rôznych dôvodov budú potrebovať preukázať aktuálnym výsledkom PCR testu," informuje hovorkyňa nemocnice Poprad Sylvia Galajda. Na testovanie je potrebné sa objednať, všetky informácie zverejnila popradská nemocnica na svojej webovej stránke. Antigenové testovanie plánujú vo Vysokých Tatrách.

Dva kontajnery priviezli v piatok aj na štrbské pleso, odbery v nich plánujú robiť od utorka. "Určite chceme aby aspoň jedno z týchto miest fungovalo aj počas Vianoc," hovorí riaditeľka OOCR Vysoké tatry Lucia Blašková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy