Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už je možná registrácia na Sputnik V: Na týchto miestach sa bude očkovať
Zdielať na

Už je možná registrácia na Sputnik V: Na týchto miestach sa bude očkovať

BRATISLAVA / Od utorkového popoludnia Slovensko spustilo prihlasovanie na očkovanie v Európe stále neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Je určená ľuďom od 18 do 60 rokov. Do 17-tej hodiny, teda asi po troch hodinách od spustenia, sa na Sputnik prihlásilo 1 060 záujemcov. Pokiaľ ide o čakáreň pre deti od 12 do 15 rokov, mala by byť spustená do týždňa.

Ľudia sa od utorka 1. júna môžu prihlasovať na očkovanie Sputnikom V. Čakáreň na očkovanie ruskou vakcínou je totiž spustená. Po prvý raz podajú záujemcom túto vakcínu 7. júna. V každom kraji bude Sputnik V podávať jedno očkovacie centrum. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Na telo plus.

Ľudia sa budú môcť na očkovanie Sputnikom V hlásiť na stránke korona.gov.sk. Pri prihlasovaní bude k dispozícii formulár o nežiaducich účinkoch aj informovaný súhlas. Očkovať ruskou vakcínou bude možné v každom kraji na jednom mieste, a to v očkovacích centrách: v Bratislave, Lučenci, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch a Žiline. Ako informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Bauch, k 1. júnu do 17-tej hodiny bolo na ruskú vakcínu Sputnik V zaregistrovaných 1 060 záujemcov.

Aktuálne sa podľa Lengvarského rieši logistika očkovania, rozvoz vakcín, ich uskladnenie a následné používanie. Podotkol však, že logistika pri ruskej vakcíne je najkomplikovanejšia, skladovať sa totiž musí pri teplote mínus 20 stupňov, po príprave do striekačky vydrží dve hodiny.

Šéf rezortu zdravotníctva doplnil, že Európska únia bude po spustení COVID passov pri cestovaní uznávať iba registrované vakcíny.Sputnik možnosť cestovať ľuďom obmedzí,“ skonštatoval Lengvarský. Šéf rezortu zdravotníctva opäť pripomenul, že Sputnik V sa môže podávať osobám od 18 do 60 rokov. Počet dávok pre 100-tisíc osôb, ktoré má Slovensko aktuálne k dispozícii, bude podľa neho stačiť.

Miesta na očkovanie vakcínou Sputnik V sú nasledovné:

  • Banskobystrický kraj

         Všeobecná nemocnica Lučenec

  • Bratislavský kraj

         VKOC Sputnik – Poliklinika cudzokrajných chorôb, Americké námestie

  • Košický kraj

         VKOC Michalovce

  • Nitriansky kraj

         Fakultná nemocnica Nové Zámky

  • Prešovský kraj

        VKOC Humenné

  • Trenčiansky kraj

         Nemocnica Bojnice

  • Trnavský kraj

        VKOC Piešťany

  • Žilinský kraj

       VKOC Žilina

 Detaily o očkovaní Sputnikom V

Takto funguje vakcína Sputnik V:

Vakcína Sputnik V (Gam-COVID-Vac) je dvojzložková. Ide o vektorovú vakcínu, ktorá sa skladá z adenovírusov. Tie sú upravené tak, aby obsahovali gén na tvorbu spike proteínu, ktorý sa nachádza na povrchu koronavírusu. Vakcína Sputnik V sa skladá z dvoch rozdielnych dávok. Prvá obsahuje ľudský adenovírus sérotypu 26 a druhá dávka obsahuje ľudský adenovírus sérotypu 5. Vakcína Sputnik V je určená len pre dospelých vo veku 18 až 60 rokov. Liek je kontraindikovaný počas tehotenstva a dojčenia, pretože jeho účinnosť a bezpečnosť počas tohto obdobia nebola skúmaná. Akceptácia Sputnika V závisí od rozhodnutia jednotlivých krajín.

V týchto prípadoch sa neodporúča očkovať vakcínou Sputnik V:

  • ak má pacient teplotu 37 C a vyššiu
  • pri precitlivenosti na ktorúkoľvek zložku vakcíny alebo vakcínu obsahujúcu podobné zložky
  • pri závažných alergických reakciách v anamnéze
  • pri akútnych infekčných a neinfekčných ochoreniach, exacerbácii chronického ochorenia - očkovanie sa vykonáva 2-4 týždne po zotavení alebo remisii. Pri miernom ARVI, akútnych infekčných ochoreniach gastrointestinálneho traktu, sa očkovanie vykonáva po normalizácii teploty
  • v tehotenstve a období dojčenia
  • vo veku do 18 rokov

 V týchto prípadoch by ste mali byť pri očkovaní opatrný:

Pri chronických ochoreniach pečene a obličiek, závažných poruchách činnosti endokrinného systému (diabetes mellitus), závažných ochoreniach krvotvorného systému, epilepsii, cievnych mozgových príhodách a iných ochoreniach centrálneho nervového systému, ochoreniach kardiovaskulárneho systému (infarkt myokardu v anamnéze, myokarditída, endokarditída, perikarditída, ischemická choroba srdca), primárnych a sekundárnych imunodeficienciách, autoimunitných ochoreniach, pľúcnych ochoreniach, astme a CHOCHP, u pacientov s cukrovkou a metabolickým syndrómom, s alergickými reakciami, atopiou, ekzémom.

Vedľajšie účinky po očkovaní sú nasledovné:

Vedľajšie účinky charakteristické pre použitie vakcíny sú väčšinou mierne alebo stredne závažné, môžu sa vyvinúť v prvý alebo druhý deň po očkovaní a ustúpia do 3 nasledujúcich dní. Menej často sa zaznamenáva: nevoľnosť, dyspepsia, znížená chuť do jedla, občas zväčšenie regionálnych lymfatických uzlín. U niektorých pacientov sa môžu vyvinúť alergické reakcie, krátkodobé zvýšenie hladiny pečeňových transamináz, kreatinínu a kreatínfosfokinázy v krvnom sére. Častejšie ako iné sa môžu vyskytnúť krátkodobé všeobecné (krátkodobý syndróm podobný chrípke charakterizovaný zimnicou, zvýšením telesnej teploty, artralgiou, myalgiou, asténiou, celkovou nevoľnosťou, bolesťami hlavy) a lokálne (bolestivosť v mieste vpichu, hyperémia, opuch) reakcie.

Lengvarský chce predstaviť výhody pre zaočkovaných do dvoch týždňov

Ministerstvo zdravotníctva SR chce predstaviť výhody pre zaočkovaných maximálne do dvoch týždňov. Ako uviedol šéf rezortu Vladimír Lengvarský, na väčších výhodách sa už pracuje. Okrem iného je medzi nimi aj výsada jednoduchšieho cestovania, zaočkovaní by však mali mať výhody aj na hromadných podujatiach. Minister eviduje aj rôzne spôsoby odmeňovania zaočkovaných v zahraničí, registruje aj lotériu či finančné odmeny, do toho však ísť nechce. Na otázku, či napríklad zaočkovaní nebudú musieť v interiéri nosiť rúško, však odpovedal, že to v nejakej fáze určite príde. Do konca leta chce minister dosiahnuť 70-percentnú zaočkovanosť obyvateľstva. „Musíme na tom intenzívne pracovať a dostať vakcínu bližšie k ľuďom,“ dodal Lengvarský.

Štát prípadné nadbytočné vakcíny daruje iným krajinám

Štát prípadné nadbytočné vakcíny daruje iným krajinám. Lengvarský v tejto otázke však nechce predbiehať, pri darovaní očkovacích látok by sa však zameriaval na Ukrajinu a Balkán. Na to, aby Slovensko mohlo vakcíny darovať, však musí najprv splniť určité podmienky. „Jedna z nich je zaočkovanosť na 70 %,“ uviedol minister. Doplnil, že pri kontraktoch na roky 2022 a 2023 Európska komisia ráta s tým, že časť z dávok, ktoré sa kúpia, bude darovaná.

Prihlasovanie na očkovanie detí od 12 do 15 rokov by sa mohlo spustiť do týždňa

Prihlasovanie na očkovanie detí od 12 do 15 rokov by sa mohlo spustiť do týždňa. Lengvarský presný dátum povie po tom, ako sa preverí funkčnosť systému. Rezort pracuje na tom, aby sa registrácia na očkovanie pre túto vekovú skupinu umožnila čo najskôr, dlhšie ako týždeň to však podľa ministra trvať nebude.

Čo sa týka prípadného očkovania detí od 8 rokov, záležať bude podľa Lengvarského na tom, ako budú jednotlivé firmy podávať žiadosti na schválenie Európskou liekovou agentúrou. Minister preto nateraz nevie, kedy by bolo očkovanie tejto vekovej skupiny možné aj na Slovensku. „Chceme sa však dopracovať k tomu tak, aby to bolo pred letom,“ doplnil.

Viac informácií k tejto téme sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy