Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Po príchode z Británie na Slovensko vás čaká karanténa a test
Zdielať na

Po príchode z Británie na Slovensko vás čaká karanténa a test

LONDÝN/BRATISLAVA / Od 0:00 hod. 21.12. sa zavádza pre všetkých občanov prichádzajúcich z Veľkej Británie povinnosť karantény, ktorá môže byť ukončená až po absolvovaní RT-PCR testu s negatívnym výsledkom, ktorý sa odoberá najskôr na 5. deň od pricestovania na územie SR.

Ako uvádza vo svojom profile na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí, každý občan prichádzajúci z Veľkej Británie sa musí najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovať na webe: http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o splnení tejto povinnosti príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky. "Vzhľadom na prítomnosť novej infekčnejšej mutácie koronavírusu vo Veľkej Británii a Juhoafrickej republike, ktorá nie je detekovateľná niektorými európskymi PCR testami, sa zvádza povinnosť karantény. Všetky laboratóriá na Slovensku, ktoré realizujú RT-PCR testy na ochorenie COVID-19 vedia zachytiť aj túto mutáciu koronavírusu. V tejto súvislosti Slovensko koordinuje svoje ďalšie kroky s krajinami V4 a zajtra oznámi ďalšie opatrenia." uviedol Krajčí.

Mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa šíri na juhu Anglicka, nie je pod kontrolou a bude veľmi zložité jej rozmach potlačiť. Takto sa v nedeľu vyjadril britský minister zdravotníctva Matt Hancock potom, čo vládni experti vyhodnotili, že nový vírusový kmeň je nákazlivejší ako ostatné. Vývoj sleduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a začínajú reagovať aj niektoré štáty Európskej únie. Holandsko v noci oznámilo viac ako desaťdňový zákaz leteckej prepravy cestujúcich z Británie, prílety z krajiny zakázalo aj Belgicko.

Šírenie mutácie koronavírusu v častiach Anglicka oznámila britská vláda v pondelok. V sobotu potom premiér Boris Johnson povedal, že nový kmeň môže byť až o 70 percent nákazlivejší než ten, ktorý doteraz v Británii prevládal.

Podľa znalcov zatiaľ nič nenaznačuje, že nový kmeň je smrteľnejší, alebo spôsobuje vážnejšie ochorenia. Neexistujú tiež dôkazy, podľa ktorých by boli vakcíny proti nemu menej účinné. Napriek tomu situácia vyvoláva medzi vedcami aj vládnymi pracovníkmi značné znepokojenie a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením najtvrdších karanténnych opatrení v Londýne a v ďalších oblastiach Anglicka. WHO uviedla, že je s britskými činiteľmi v úzkom kontakte. "Nový variant (vírusu) sa vymkol kontrole," povedal v nedeľu v rozhovore pre televíziu BBC minister Hancock. "Vzhľadom na to, o koľko rýchlejšie sa tento nový variant šíri, bude veľmi zložité udržať ho na uzde, kým nie je nasadená vakcína," komentoval situáciu Hancock.

Denné počty nákaz v Británii po poklese z konca novembra v posledných dňoch opäť prudko rastú, v sobotu krajina zaznamenala 27 000 nových infekcií. Podľa Hancocka je v britských nemocniciach asi 18 000 ľudí s Covidom-19, čo je vraj číslo tesne pod maximálnou hodnotou z obdobia prvého vrcholu epidémie.

Krajiny Únie reagujú

Z krajín EÚ ako prvý na vývoj v Británii reagovalo Holandsko, ktoré v noci na nedeľu zakázalo prílety z britských letísk, pričom obmedzenie potrvá do 1. januára. Vláda vo vyhlásení uviedla, že situáciu monitoruje a zvažuje zaviesť reštrikcie aj u ďalších druhov dopravy. Kabinet údajne konal v súlade s Národným inštitútom verejného zdravia (RIVM), ktorý odporučil šírenie nového kmeňa SARS-CoV-2, čo najviac obmedziť.

O polnoci vstúpi do platnosti 24 hodinový zákaz aj letov z Británie do Belgicka, oznámil v ndeľu belgický premiér Alexander De Croo. Obmedzenia, ktoré sa dotknú i vlakovej dopravy, označil predseda vlády za preventívne opatrenie. "Zatiaľ nemáme jasnú odpoveď," povedal De Croo.

Na situáciu zareagovalo aj Česko. V krajine sa budú musieť od nedele ľudia, ktorí priletia z Británie, povinne odobrať do izolácie. Po vzore Holandska a Belgicka by mohlo letecké spojenie pozastaviť aj Nemecko, ktoré o zákaze vážne uvažuje.

Či šírenie potenciálne nebezpečnej mutácie koronavírusu v Británii začalo, nie je zatiaľ jasné. Holandsko pri náhodnej kontrole starších prípadov infekcie daný kmeň odhalilo vo vzorke odobratej na začiatku decembra. Podľa WHO bola mutácia zistená aj v Dánsku a Austrálii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy