Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Hyenizmus v jednom z DSS: Zanedbaní ľudia prosia o jedlo. Otrasné, čo našli policajti v izbách
Zdielať na

FOTO: Hyenizmus v jednom z DSS: Zanedbaní ľudia prosia o jedlo. Otrasné, čo našli policajti v izbách

OKRES LEVICE / Katastrofálna starostlivosť v jednom z domovov sociálnych služieb v levickom okrese. Aj takto by sa dal opísať stav zariadenia, v ktorom sa nachádzali staršie osoby, odkázané na pomoc ostatných.

"Jeho povesť prekračuje hranice okresu v zlom svetle. Pracovníci inštitúcií, ktorí sú oprávnení kontrolovať tento domov sa dovnútra väčšinou nedostali a len od miestnych za dozvedeli, že jeho klienti sa občas dostanú von a prosia v dedine o jedlo a sladkosti," napísali policajti na Facebooku.


Levickí policajti na základe zistených skutočností vykonali domovú prehliadku v priestoroch tohto sociálneho zariadenia. Ako informovali muži zákona, v zariadení sa nachádzalo 10 ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami. "Vnútorná teplota v izbách sa pohybovala od 8,4 do 18,4 stupňov Celzia, v miestnostiach bol neporiadok, zápach, hmyz, plesne na stenách a stropoch a zvieracie exkrementy v interiéri. Zvonku bola na vchodových dverách kľučka, ale zvnútra tzv. guľa," opísali stav zariadenia policajti.


Ľudia, ktorí žili v tomto zariadení dokonca nemali zabezpečený ani dostatok jedla, hygienu či čisté šaty. Niektorí z nich trpeli rôznymi kožnými ochoreniami a navyše s nimi malo byť aj nevhodne zaobchádzané. Zarážajúci je fakt, že osoby za takýto pobyt a poskytované služby platili podľa zmluvy len 65 eur, pričom však majiteľke mali odovzdávať celý svoj dôchodok.


55-ročná majiteľka tohto zariadenia, ktoré funguje pod hlavičkou občianskeho združenia, bola po vypočutí obvinená zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Vyšetrovateľka policajného zboru dala podnet na návrh na jej väzobné stíhanie. Návrh akceptoval aj prokurátor a príslušný súd rozhoduje o jej väzobnom trestnom stíhaní.

https://www.facebook.com/KRPZNR/posts/827869891091350

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy