Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Opäť sme sa viac zadĺžili! Tentokrát aspoň výhodne...
Zdielať na

Opäť sme sa viac zadĺžili! Tentokrát aspoň výhodne...

Slovensko sa opäť viac zadlžilo. Na medzinárodných trhoch sme si požičali jednu miliardu 250 miliónov eur, čo nie je málo. Išlo však o dobrú pôžičku, teda aspoň v porovnaní s minulosťou. Dokonca o rekordnú v našej histórii.

Slovenská pozícia sa zlepšila

"Slovensku sa podarilo predať dlhopisy v objeme 1,25 miliardy eur za historicky nízky úrok 3,4 percenta. Je to dvanásťročný dlhopis," povedal pre televíziu JOJ minister financií Peter Kažimír. Že ide o dobrú pôžičku potvrdili aj analytici. "Slovenská pozícia sa výrazne zlepšila," potvrdil analytik Trim Broker Ján Beňák. 

Investori nám veria, aj preto sme si mohli požičať za zatiaľ najlepší úrok v histórii aj na také obdobie, ako je dvanásť rokov."Slovensko dokáže jednoducho uspokojiť investorov, pokiaľ hľadajú úspešné aktíva," dodáva Beňák.

Teraz to má v rukách vláda

Napriek rekordne dobrým úrokom, ktoré sú určite lepšie, za aké si požičiavajú južanské štáty ako Španieli či Gréci, máme čo doháňať. "Sme tak niekde v strede, v rámci tých lepších krajín patríme na chvost," myslí si analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

Teraz je to aj na vláde, aby neprijímala také rozodnutia, ktoré nás z kategórie seriózny partner dostanú do kategórie neseriózny flákač, ktorý si bude draho požičiavať. "Pokiaľ by tento kredit prešustrovala, tak by to bola veľká škoda a hneď by sa to prejavilo na úročení štátnych dlhopisov," doplnil Valachy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy