Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pôjdu úspory z 2. dôchodkového piliera na výstavbu diaľnic?
Zdielať na

Pôjdu úspory z 2. dôchodkového piliera na výstavbu diaľnic?

BRATISLAVA / Pôjdu úspory z druhého dôchodkového piliera na výstavbu diaľnic? Premiér Robert Fico stále častejšie hovorí o využití zdrojov, ktoré sú v bankách a DSS na výstavbu infraštruktúry. V druhom pilieri je aktuálne takmer 1 milión 900-tisíc sporiteľov. Je to údaj k 31. marcu. Ich úspory k tomu istému dátumu predstavovali viac ako 15-miliárd eur. K tomu treba dodať, že odvody sa postupne znižovali - aktuálne ide o 4 percentá z hrubej mzdy. V roku 2023 do druhého piliera vstúpilo 95-tisíc ľudí.

​Zákon o druhom pilieri sa menil minimálne 30-krát, naposledy na konci minulého roka, keď vláda znížil odvody doň na 4 percentá. Najnovšie Robert Fico hovorí o tom, že vklady v DSS by sa mohli použiť na výstavbu infraštruktúry. Detaily však známe nie sú.

Kontrolný deň na križovatke diaľničných úsekov D1 a D4, ale aj rokovanie v Bruseli. Druhý pilier, ale aj banky sa vo vyjadreniach premiéra objavuje čoraz častejšie. "Musíme vtiahnuť do výstavby infraštruktúry a obrovských strategických podnikov aj súkromný kapitál, súkromné vklady ľudí ako aj vklady v dôchodcovských správcovských spoločnostiach," uviedol premiér Fico 19. apríla. "Zdroje, ktoré sú v slovenských bankách uložené, a zdroje, ktoré sú uložené v druhom pilieri. Toto je cesta, ktorou musíme ísť," vyhlásil deň predtým.

​Ministerstvo sociálnych vecí tvrdí, že analyzuje všetky tri piliere a žiadnu zmenu zatiaľ nechystá. O ničom nevie ani minister financií. "Zatiaľ nemáme žiaden legislatívny zámer. Ja za seba som zatiaľ nepočul takéto vyhlásenia," uviedol minister financií Ladislav Kamenický.

Pomerne jasnú predstavu, ako by to mohlo v praxi vyzerať, má však analytik. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností zas hovorí, že by veľa záviselo od toho, či by zmeny boli dobrovoľné alebo povinné. Zatiaľ to s nimi nik z vlády nekonzultoval. "Môžeme predpokladať, že NDS ako štátny podnik, ktorý vydáva dlhopisy - DSS by mali zo zákona povinnosť časť týchto dlhopisov nakúpiť a týmto spôsobom poskytnúť zdroje sporiteľov pre štátnu firmu na výstavbu diaľnic," priblížil Radovan Ďurana, analytik INESS. "Záleží od podrobností. Pokiaľ bude nejaký projekt výnosný pre sporiteľa s dobrým výnosom a primeraným rizikom, tak my musíme tak investovať, aby bolo čo najlepšie pre sporiteľa," doplnil Ivan Švejna, Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Ekonóm upozorňuje aj na to, že výkonnosť štátu pri výstavbe diaľnic sa doteraz ukazovala ako slabá a s tým rastie aj riziko investície. "Asi neexistuje na Slovensku diaľničný projekt, ktorý by bol dokončený načas. Každé predĺženie stojí peniaze a znižuje výnosy tých, ktorý ho financovali," podotkol Ďurana.

Nateraz je isté len to, že vláda hľadá zdroje na konsolidáciu verejných financií. Jedným z nich by mohol byť aj druhý pilier. "Ja dúfam, že si nedovolia siahnuť na peniaze státisícov ľudí, ktorí si sporia na dôchodok, ale vzhľadom na to, že to už Fico urobil v minulosti, sa obávam, že k tomu môže prísť," vyhlásil podpredseda NR SR Michal Šimečka. "Budeme chrániť druhý pilier a budeme chrániť záujmy 1,8 milióna ľudí a pripravíme zásadný návrh," uviedol Branislav Gröhling, predseda SaS. "Nebudem sa vyjadrovať absolútne k ničomu, pokiaľ nevyjde biely dym. Potom sa dozviete absolútne všetko," uzavrel Kamenický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy