Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slováci sú majstri v šetrení. Zahanbili sme aj Nemcov
Zdielať na

Slováci sú majstri v šetrení. Zahanbili sme aj Nemcov

Verili by ste tomu, že Slováci sú majstri v šetrení? A nejde pritom o šetrenie teplej vody alebo nervov polovičiek. Sme preborníkmi v odkladaní peňazí. Napriek nízkym platom dokážeme usporiť viac ako napríklad Nemci. Na horšie časy si podľa štatistík totiž odkladáme až takmer 15 percent z našich zárobkov. Zaujímalo nás preto, koľko sa nám mesačne darí ušetriť a kam najčastejšie ukladáme peniaze?

Znie to až neuveriteľne, no je to tak. Slováci ušetria percentuálne viac ako Nemci a Rakúšania. Pri pohľade na naše platy sa zdá, že zázraky sa predsa len dejú.

Vieme sa uskromniť

Aj vy sa pýtate, ako je možné každý mesiac usporiť toľko peňazí? Jedným z dôvodov je v ľuďoch zakorenená zodpovednosť myslieť na horšie časy. V regióne strednej a východnej Európy sa nám vyrovnajú len Poliaci. "Môže to byť spôsobené tým, že aj pri tých nízkych príjmoch si často dokážu odtrhnúť od úst," povedala ekonomická analytička Eva Sadovská.

Priemerne odložíme 83 eur

Žiaľ, pohľad na finančné vyjadrenie nášho sporiaceho majstrovstva už taký optimistický nie je. 83 eur síce nie je zlých, no veľa vody s nimi nenamútime. Okrem toho, chybou je aj fakt, že väčšina ľudí si usporené peniaze necháva hniť na bežnom účte. Pritom, ide to aj inak. "V súčasnosti majú Slováci uložených v bankách 24,5 mld. eur, čo je v prepočte na obyvateľa 4 500 eur," priblížila Sadovská.

Záujem o termínované vklady rastie

Aj keď pri hmlistej budúcnosti eura mnohí stále zvažujú ukladanie pod vankúš, zaujímavejšie investície predsa len ponúkajú finančné inštitúcie. Stále viac je tých, ktorí objavili výhody termínovaných účtov.  "Ten trend sa v posledných rokoch zmenil tak, že viac peňazí majú na viacročných termínovaných účtoch," priblížila Sadovská.

Optimizmus nám nechýba ani v súvislosti s očakávaniami do budúcnosti. Viac ako polovica Slovákov je totiž presvedčená, že v najbližších piatich rokoch ušetrí minimálne toľko ako v súčasnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy