Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ľudia nemajú peniaze, kúria radšej drevom a uhlím
Zdielať na

Ľudia nemajú peniaze, kúria radšej drevom a uhlím

Slovensko je možno na prahu novej uhoľnej revolúcie. Všetci totiž chcú kúriť uhlím. A to dokonca aj ľudia, ktorí bývajú v panelákoch. Dôvod je vcelku jednoduchý - cena uhlia v posledných rokoch klesla a stáva sa pomerne lacným palivom.

Uhlie sa oplatí viac ako plyn

"Úspory sú okolo 30 až 40 percent," vysvetlil zástupca vlastníkov z jedného z petržalských bytov Milan Zaujec. V tomto paneláku majú už vlastný plynový kotol a odpojili sa od centrálneho rozvodu tepla. Možno to však dlho nepotrvá a aj oni už začnú uvažovať o kotle na pevné palivo, aký napríklad používajú v rodine Valérie Šurekovej z bratislavskej Devínskej Novej Vsi. "Uhlie je určite lacnejšie než plyn," tvrdí.

Kúrenie uhlím či lacnejším drevom u nás totiž prežíva renesanciu. Dôvod je jednoduchý. Kým ceny plynu napríklad za posledné roky rastú, tie uhlia nie. Za rastom cien energií treba hľadať aj to, ako sa dodávatelia vyrovnávajú s faktom, že ľudia ich spotrebujú menej. "V súčasnosti neexistuje žiaden podporný mechanizmus, ktorý by dotoval nákup biomasových kotlov alebo slnečných kolektorov," myslí si Pavol Širkový z Greenpeace.

Ľudia šetria, kde môžu

Pán Konštantín dáva taktiež prednosť uhliu a drevu. Otec piatich detí z Tvrdošína takto kúri roky. Počas tuhej oravskej zimy minie asi desať metrov uhlia. Jeden meter ho vyšiel na 19 eur. "Uhlie je lepšie, pretože tu je väčšinou len mäkké drevo a to nemá takú výhrevnosť ako bukové," tvrdí.

Hoci v hlavnom meste je kúrenie uhlím naozaj okrajovou záležitosťou, predajcovia si s tým starosti robiť nemusia. Ľudia musia na jeho dodávku dokonca čakať aj niekoľko týždňov. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy