Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
SERVISNÁ TÉMA: Treskúca zima? Takto ušetríte na teple
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA: Treskúca zima? Takto ušetríte na teple

Mrazy nie a nie odísť. Podľa meteorológov potrvajú možno až do polovice marca. Extrémny chlad si vyžaduje aj extrémne kúrenie. Dobrou správou je, že tepla je dosť. Zlou, že vyjde poriadne draho.

Extrémnym teplotám treba prispôsobiť vykurovanie, no nemali by sme zájsť do extrémov - napríklad úplne vypnúť kúrenie v celom byte. Ak sa napríklad vrátite do bytu, kde ste týždeň nekúrili, môže váš čakať popraskaná omietka, či plesne. To vás môže v konečnom dôsledku stáť viac, ako ste ušetrili nekúrením. 

Prevencia? Pravidelné vetranie

,,Je potrebné v murive, ktoré susedí s vonkajším prostredím zachovať teplotu minimálne 12°C. Pokiaľ nie je zachovaná, automaticky môže vznikať vlhkosť a plesne," vraví konateľ správcovskej spoločnosti Ljuben Patorčev.

A tých sa nedá len tak ľahko zbaviť. Najlepšia prevencia je správne vetranie.
,,Odporúča sa vetrať 3x denne, veľmi intenzívne, otvorením všetkých okien, na zhruba 3-5 minút, pri súčasnom vypnutí radiátorov na nulu," dodal konateľ. 

Za teplo si priplatíme

Zákazník na extra dodávku tepla zaplatí viac. Merače tepla, ktoré máme a na základe ktorých fakturujeme dodávku tepla, sa točia rýchlejšie.

,,Náklady budú väčšie zhruba 2,5 až 5násobne. Samozrejme závisí to od mnohých faktorov, správania jednotlivých vlastníkov, vykurovacej sústavy, veľkosti radiátorov," tvrdí Patorčev.

SITA

Súvisiace články