Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Korčuliari pozor! Na zamrznutých jazerách ide o život
Zdielať na

Korčuliari pozor! Na zamrznutých jazerách ide o život

Korčuľovanie na vodných nádržiach môže byť rizikom. Dôvodom je pokles vodných hladín. Prelomenie ľadu hrozí na vodných nádržiach, najmä na Oravskej priehrade a Liptovskej Mare.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Z vodnej nádrže Liptovská Mara a Oravská priehrada v súčasnosti vodohospodári preventívne vypúšťajú viac vody.

Chýba až 80 centimetrov!

"Zvýšený odtok totiž znižuje riziko vytvárania ľadových úkazov na tokoch pod vodnými nádržami. V súčasnosti je z každej vodnej nádrže vypúšťaných 30m3/s. To spôsobuje pokles vodnej hladiny," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Medzi ľadom, ktorý má hrúbku 20 až 35 centimetrov a vodnou hladinou vzniká medzera. Na vodných nádržiach Oravská Mara a Oravská priehrada klesla hladina za posledné tri dni o približne cca 80 cm. "Keďže medzi ľadom a vodnou hladinou je medzera cca 80 cm, ľad je oslabený a riziko jeho prelomenia je vyššie," dodáva sa v tlačovej správe SVP.

Sibírske mrazy ustúpa

Vodohospodári preto upozorňujú ľudí, že na vodné plochy vstupujú na vlastné riziko. Vyzývajú ich, aby sa na nádrže nechodili pre vysokú hrozbu prelomenia ľadu.

Zima podľa meteorológov postupne ustupuje. Extrémne mrazy budú našťastie čoskoro minulosťou. No mínusové hodnoty môžeme na niektorých miestach Slovenska namerať ešte v polovici marca.

"Počas noci z pondelka na utorok a tiež z utorka na stredu treba ešte počítať so silnými mrazmi, teploty v noci klesnú na -8 až -15 °C, na severe a ojedinele aj v iných oblastiach do -25 stupňov. Noc zo stredy na štvrtok by už mala byť na celom území Slovenska približne o 7 až 10 stupňov teplejšia," uviedol meteorológ SHMÚ Pavol Beránek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy