Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na svahoch sa neoplatí piť! Môžu vás aj zatknúť
Zdielať na

Na svahoch sa neoplatí piť! Môžu vás aj zatknúť

Rodina sa balí na lyžovačku. Okrem lyží, prilieb či rukavíc, otec zabalí aj nejakú tu pálenku. V ploskačke na svahu bude určite užitočná. V Poľsku sa však takéto príjemné ,,ohriatie" netoleruje. Môžu si vás vytipovať policajti na svahu.

Poľskí policajti sa rozhodli tvrdo zakročiť proti popíjajúcim lyžiarom. Do boja proti nim nasadili aj špeciálne komando.Neodstavia vás len pri podozrení, že máte viac ako to deci v sebe, ale aj keď neprimerane prispôsobíte svoju jazdu schopnostiam, či terénu.

Jazdia zadarmo

,,Ľudia sú disciplinovanejší, keď nás tu vidia a dávajú si väčší pozor na správanie na svahu," povedal policajt Arthur Horecký. Celý deň brázdiť svahy, to by si s nimi vymenil snáď každý. ,,Naša práca nie je len o tom, že jazdíme na lyžiach, ale aj o tom, že dávame pozor, aby nedošlo napríklad ku krádeži lyží," dodal kolega Vojtek Kaminski.

Aj protiteroristické jednotky

Aby toho nebolo málo, ak sa ich rozhodnete trochu pohnevať, môže sa vám pokojne stať, že natrafíte aj na policajta z protiteroristickej jednotky. To už takou zábavou nie je. ,,Pomáhajú nám aj policajti z protiteroristických jednotiek, ktorí strážia svahy v rámci tréningu," povedal Kazimierz Pietruch, hovorca polície.

Poľská polícia tvrdí, že po zavedení týchto hliadok sa im znížil počet krádeží a zranení na svahu. U nás na Slovensku, na poriadok dozerajú členovia Horskej služby. Tým sa však plánujú rozšíriť právomoci.

Možno aj na Slovensku

,,V rámci schválenej koncepcie záchrany v horských oblastiach do roku 2015 sa uvažuje s novelou zákona o horskej službe a následných vyhlášok, kde sa majú posilniť právomoci prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk príslušníkov HZS ako aj obvodných úradov," uviedol Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy