Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Po poldecáku na lyže? O tom rozhodne ministerstvo vnútra...
Zdielať na

Po poldecáku na lyže? O tom rozhodne ministerstvo vnútra...

Lyžovačka už je aj na Slovensku v plnom prúde, a tak sa čoraz častejšie skloňuje slovo alkohol. Kým jedna časť lyžiarov mu hovorí NIE, tá druhá si bez poldecáka s čajom lyžovačku nevie ani staviť. Zdá sa, že o všetkom rozhodne zákon, ktorému má predchádzať verejná diskusia.

Obmedzenia pre podnapitých lyžiarov

Ministerstvo vnútra pripravuje v priebehu budúceho roka novelu zákona, ktorá má rozšíriť právomoci horskej záchrannej služby a prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk. "Cieľom novely je jednak, aby deti do 15 rokov nosili prilbu, a rozšírenie kompetencií, aby sa zo svahu dali vykázať ľudia, ktorí sú pod vplyvom alkoholu a ohrozujú lyžiarov," informoval hovorca rezortu Gábor Grendel.

A čo si o tom myslia lyžiari? "Najlepšie je lyžovať celý deň a piť až potom večer!" "Nemalo by byť nič, keď idete lyžovať. V zahraničí by vás aj zavreli, keby ste niečo urobili pod vplyvom." "Podľa mňa sa musíme predsa zohriať, aby nám nebolo zima. Ale len tak málo, nie veľa..."

Dáme si poldeci na svahu aj v budúcnosti?

Samotní prevádzkari sa zhodujú, že už teraz pre podgurážených ľudí platia isté obmedzenia. Zo zdravotného hľadiska je samozrejme oveľa lepšie, keď pri športovaní sa pitiu alkoholu vyhnete. A platiť by to malo aj pri rekreačnom lyžovaní.

Či si teda lyžiari budú môcť dopriať štamperlík na svahu - v akom množstve, je zatiaľ otázne. "Budeme o tom diskutovať s odborníkmi tak, aby sme vyšli v ústrety lyžiarom, ale na druhej strane aby sme ich aj chránili," dodáva Grendel.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy