Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Aký bude rok 2024? Odborníci avizujú nižšiu infláciu a postupný rast reálnych miezd
Zdielať na

Aký bude rok 2024? Odborníci avizujú nižšiu infláciu a postupný rast reálnych miezd

BRATISLAVA / Na budúci rok nás možno čakajú lepšie časy. Odborníci avizujú nižšiu infláciu a postupný rast reálnych miezd. Ale na oslavy je ešte príliš skoro a stať sa môže čokoľvek. Takže naďalej netreba zabúdať na zadné vrátka. Veď ako sa hovorí, nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie.

Vyzerá to tak, že nás čaká oveľa stabilnejší rok ako ten starý. Ako teda bude? "Ešte možno nie úplne dobre, ale určite lepšie ako bolo v roku 2023," zhodnotil Andrej Zaťko, generálny riaditeľ 365.bank.

Inflácia totiž bude klesať a podľa odhadov by sa mala dostať k úrovni okolo 3 percent. Samozrejme, len ak sa nestane nič nepredvídané. Rizík je totiž stále viac ako dosť. "A to predovšetkým vyplývajúcich z geopolitickej situácie alebo napríklad aj z klimatických zmien, ktoré pôsobia na zvyšujúce sa ceny potravín," priblížil bankový analytik Tomáš Boháček.

"Pokiaľ by sa tieto riziká premietli do prudkého nárastu cien ropy a zemného plynu, nie je vylúčené, že to bude mať dopad na infláciu a ďalšie kolísanie finančných trhov," uviedol Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments. "Vo všeobecnosti v populácii vládne strach, ako sa to bude vyvíjať, ale sú optimistickí, že to bude lepšie," doplnila Patrícia Kollár, manažérka prieskumnej agentúry 2muse.

Aktuálne to vyzerá, že rast cien by mal spomaliť nielen čo sa týka potravín. "Ak ale hovoríme o spomalení inflácie, tak to nie je pokles cien tovarov a služieb. Je to rast, ale pomalší," priblížila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Na zlacňovanie síce treba zabudnúť, napriek tomu budú naše nákupné košíky plnšie, keďže mzdy by mali stúpnuť možno aj o 7 percent. "V roku 2024 by sme si zase po čase zo svojich platov mali dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb ako rok dozadu," potvrdila Sadovská.

Spoločným menovateľom pre väčšinu slovenských domácností bude šetrenie. To isté by malo platiť aj pre štát, aj keď nateraz to tak nevyzerá.  "Čím menej bude vláda šetriť, tým drahšie zrejme budú hypotéky pre bežných ľudí," uviedol Marián Búlik, finančný expert OVB Allfinanz Slovensko. No a to by pre vyššie splátky určite nepotešilo ani jednu zadlženú domácnosť.

Napriek tomu, že naše financie zrejme nečaká víchrica, bez vetra sa zrejme nezaobídeme ani v najbližších mesiacoch.  "Tie naše peňaženky sa budú ešte trochu zmenšovať, ale už nie tak veľmi ako v roku 2023," zhodnotil Zaťko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy